Mindfulness (tässä hetkessä tietoisesti läsnäoleminen) on ovi mielenrauhaan ja onnellisuuteen.  Se ovi meille on avoinna joka hetki, riittää kun pysähdymme, avaamme aistimme ja keskitymme siihen, missä kulloinkin olemme. Pysähdymme ja tulemme tietoiseksi: Missä olen juuri nyt? Mitä teen juuri nyt? Mitä ajattelen? Mitä mielikuvia minulla on?  Mitkä ovat tunteeni? Onko mieleni ja kehoni tässä vai huiteleeko mieli tuhansien kilometrien päässä?

Helppoa? Kyllä, joillekin meistä luonnollisen helppoa, jotkut oppivat vähitellen koko elämänsä ajan. Kun esimerkiksi haluamme keskittyä tietoiseen, rentouttavaan kävelemiseen, voimme piankin huomata, että mieli karkaa ajattelemaan kaikkea muuta kuin kävelemistä. ”Mitähän laitan tänään ruuaksi?” ”Miten ihmeessä ennätän huomenna tehdä kaiken?” ”Miten epäoikeudenmukaisessa tilanteessa olenkaan?” Sellaisia me ihmiset olemme. Sellainen on mielemme, jatkuvasti vaeltelee kohteesta toiseen.

Mindfulness-harjoituksissa palaamme uudestaan ja uudestaan siihen, minkä olemme valinneet havaitsemisemme ja keskittymisen kohteeksemme.  Emme arvostele tai kritisoi itseämme emmekä sitä, mitä havaitsemme, vaan lempeästi ja päättäväisesti palaamme siihen, mitä on juuri nyt. Eräässä kävelymeditaatiolaulussa todetaan osuvasti: ”Mieli voi mennä tuhansiin suuntiin, silti kuljen rauhassa tätä polkua. Askeleeni on kuin tuuli lempeä, askeleeni kuin kukka kaunis.” Kun mieleni vaeltelee tuhansiin suuntiin, päätän palauttaa sen lempeästi tähän hetkeen, kävelemiseen rauhassa tätä polkua. 

Yksinkertaisin, käyttökelpoisin ja voimakkain mindfulness-harjoitus  on oman hengittämisen havaitseminen ja  tiedostaminen.

Tule tietoiseksi omasta sisään- ja uloshengityksestäsi. Anna hengityksen olla sellaista kuin se on.

Sitä ei tarvitse pidentää eikä lyhentää, ei syventää eikä pinnallistaa. Ainostaan havaitse, miten ilma virtaa sisään ja ulos. Tunne, miltä tuntuu eri puolilla kehoasi, kun ilma virtailee ihan itsestään sisään ja ulos. Nauti hengityksestäsi ja tästä hetkestä!

Hengitys saattaa hidastua ja rauhoittua ihan itsestään, kun tulemme siitä tietoiseksi. Ja kun hengitys hidastuu, ajatukset rauhoittuvat. Aivoille tulee tilaa levätä ajatusten välissä olevassa ajatusviivassa,  mieli selkiytyy. Arkielämäämme sisältyy lukuisia toistuvia hetkiä, joissa meillä on mahdollisuus havahtua ja tulla tietoiseksi itsestämme, hengityksestämme ja ympäristöstämme.

Hiekkaranta

Puhelin

Tavallisena arkisena työpäivänä puhelin soi todennäköisesti useita kertoja.  Saatamme vastata automaattiohjauksella toimien, sen kummemmin puhelimen ääntä tai kätemme liikkeitä havaitsematta.  Koko puhelu saattaa siten tulla käydyksi ennakko-odotuksiin ja – mielikuiviin pohjautuen – automaattiohjauksella.

Puhelin voi kuitenkin olla mitä mainioin arkielämän mindfulness-kello, joka havahduttaa meidät hereille automaattiohjauksesta.

Kun seuraavan kerran kuulet puhelimen soivan, älä ryntää vastaamaan, vaan hengitä ensin kolme kertaa sisään ja ulos, hymyile ja anna kehosi hieman rentoutua. Vasta sitten ota puhelin ja vastaa.  Tai entäs jos ennen vastaamista ajattelisit mielessäsi näin: ”Sanat matkustavat tuhansia kilometrejä./ Tuottakoot sanani keskinäistä ymmärtämistä ja rakkautta./ Olkoot sanani yhtä kauniita kuin jalokivet,/ yhtä ihastuttavia kuin kukat.”

Kun puhelin on mindfulness-ääni, jota kuuntelemme tietoisesti hengittäen yhden, kahden tai jopa kolmen hengityksen ajan, voimme kaiken kiireen keskelläkin rentoutua muutamiksi sekunneiksi.  Vastaaminen on sitten helpompaa. Kiireettömyys ja helppous välittyvät soittajalle. Ääni on aivan varmasti erilainen, kun puhelimeen vastataan kiireesti ja ajatellen: ”Oi ei, taas…”

Punaiset valot

Kiireisen mielen reaktio punaisiin liikennevaloihin saattaa olla ”Oi ei, taas…” , ja entisestäänkin kiristynyt mieli ja kiristyneet lihakset kiristyvät lisää.

Voimme antaa liikennevaloille uuden merkityksen, ne ovat kutsumerkki pieneen läsnäolon hetkeen. Kun valo muuttuu punaiseksi ja kun  ei kuitenkaan voi ajaa eteenpäin tai ylittää katua, on aikaa antaa hengityksen virrata vapautuneesti kerran, kaksi, kolme  kertaa. Rauhassa ja nautinnollisesti. Voi avata silmänsä näkemään ja korvansa kuulemaan ja rentoutua sekunnin, parin ajan.

Herääminen ja aamutoimet

Herätyskellon äänikin voi olla kutsuääni läsnäolohetkeen.  Kun sen ääni kuuluu, ensin muutama tietoinen hengitys pitkällään, katseen viivähtäminen ympäristössä, sitten levollinen istumaan nouseminen vuoteen reunalle – tietoinen hengitys – tietoiset askeleet vuoteesta aamutoimiin. Aamutoimetkin voivat olla hyviä mindfulness-harjoituksia.

Jos mahdollista, aamuhetkeen olisi hyvä mahduttaa hetki vain olemiselle. Viisi minuuttia, kymmenen minuuttia tekemättä mitään levollisen ryhdikkäästi istuen. Katsellen arvioimatta ja arvostelematta, vain todeten: näen tämän.  Kuunnellen ympäristön ääniä arvioimatta ja arvostelematta: kuulen tämän. Tuntien oman kehon istumassa, oman hengityksen virtailemassa.

Käveleminen

Jos ylipäätään pystymme kävelemään, elämme tuskin päivääkään ottamatta askelia. Askeleemme ovat mitä parhaimpia mindfulness-harjoituksia.

Kun otat askelia, viritä tuntoaisti ja koe, miltä tuntuu jalkapohjissasi. Anna jalkapohjien johtaa kävelyä.  Jalkapohjat osaavat tuoda sinut tähän hetkeen paremmin kuin ajatteleva mielesi. Anna hengityksen virrata ihan itsestään. 

Kävely paljain varpain hiekalla

”Käveleminen hiljaa, mieli rauhallisena maan päällä on todella ihmeellistä. Joidenkin mielestä vain tulisilla hiilillä, naulojen päällä tai veden päällä käveleminen on ihme, mutta minusta jo pelkkä maakamaralla kävely on ihme,” toteaa Thich Nath Hanh kirjassaan Puhtaan maan polulla. Kun zen-mertari Thich Nath Hanh’lta kysyttiin, mitä hän toivoo 80 syntymäpäivälahjakseen, hän vastasi: ”Lupauksen, että sinä otat yhden tietoisen askeleen joka päivä!” Hän uskoo, että jo yksikin tietoinen askel päivittäin otettuna auttaa meitä näkemään oven olevan avoin onnellisuuteen.


Kirjoittaja Seija Mauro on mindfulness opettaja (Dharma Teacher) ja yksi Johtamisen Nyt – Tietoinen läsnäolo johtajuuden kivijalkana -teoksen kirjoittajista.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Turun kesäyliopiston vanhassa blogissa 23.6.2014

Seuraava mindfulness-koulutus alkaa huhtikuussa 2021: Mindfulness tunnetaitovalmentaja (25 op)

Tutustu ajankohtaiseen koulutustarjontaan.