Usein kysytyt kysymykset

Kuka voi opiskella Turun kesäyliopistossa?

Voinko opiskella Turun kesäyliopistossa, vaikka minulla ei ole opiskeluoikeutta Turun yliopistossa tai en ole käynyt lukiota?

Kyllä voit! Opiskelu ei vaadi minkään yliopiston tai muun korkeakoulun opinto-oikeutta eikä koulutuksiimme useimmiten ole pohjakoulutusvaatimuksia (poikkeuksista löydät tiedon kurssikohtaisista tiedoista). Sinun ei siis tarvitse olla korkeakouluopiskelija tai ylioppilas, vaan koulutukset ovat pääsääntöisesti kaikille avoimia.

Voinko opiskella Turun kesäyliopistossa, jos käyn päivisin töissä?

Opiskelu onnistuu hyvin myös päivätöiden ohella, sillä järjestämme koulutuksia vaihtelevasti päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Voinko opiskella Turun kesäyliopistossa, vaikka en ole vielä täysi-ikäinen?

Koulutuksiimme ei ole ikärajoja, joten kaikenikäiset opiskelijat ovat tervetulleita!

Ovatko Turun kesäyliopiston opinnot päätoimisia vai sivutoimisia?

Opintomme ovat pääsääntöisesti sivutoimisia. Opinnot on suunniteltu niin, että ne voi suorittaa myös työn ohessa.

Ilmoittautuminen koulutukseen

Miten voin ilmoittautua koulutukseen?

Kun olet löytänyt itseäsi kiinnostavan koulutuksen, voit ilmoittautua klikkaamalla koulutuskuvauksesta löytyvää ilmoittaudu koulutukseen -painiketta. Tämän jälkeen sinun tulee tehdä vahva tunnistautuminen (tunnistautua verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella), jonka tehtyäsi saat vielä täytettäväksesi koulutuksen ilmoittautumislomakkeen. Täältä voit lukea tarkemmin ilmoittautumisesta ja maksuohjeista.

Kannattaako minun ilmoittautua varasijalle, jos koulutus on täynnä?

Varasijalle kannattaa aina ilmoittautua. Joskus koulutuksiin tulee peruutuksia ja olemme silloin yhteydessä varasijalla oleviin ilmoittautumisjärjestyksessä. Varasijalle jääneet voivat saada myös ensimmäisten joukossa infoa, kun sama koulutus on taas tarjonnassamme.

Sinun ei tarvitse maksaa koulutusta varasijalle ilmoittautuessasi. Jos pääset varasijalta koulutukseen, maksat maksun vasta silloin.

Saanko jotain lisäinfoa ennen koulutuksen alkua?

Lähetämme ilmoittautuneille (ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen) noin viikkoa ennen koulutusta infosähköpostin, jossa kerrotaan muun muassa koulutuksen aikataulu, kurssipaikka sekä muut huomioitavat asiat. Tiedotamme tarpeellisista asioista myös koulutuksen aikana ja jälkeen sähköpostitse.

En pääsekään osallistumaan koulutukseen, miten perun ilmoittautumiseni?

Voit perua ilmoittautumisesi sähköpostitse osoitteeseen kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi. Peruutus tulee tehdä viimeistään 14 vuorokautta ennen kurssin alkua. Lähetämme onnistuneesta peruutuksesta kuittauksen sähköpostitse.  Sairastumistapauksissa ota yhteyttä toimistoomme mahdollisimman pian. Täältä voit tutustua tarkemmin peruutusehtoihimme.

Miten voin maksaa koulutuksen osallistumismaksun?

Voit maksaa osallistumismaksun yleensä verkkomaksuna, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä, tai laskulla. Verkkomaksuvaihtoehtoja ovat yleisimmät maksutavat eli verkkopankki, Visa, Visa Electron, Master Card sekä MobilePay. Laskulla maksettaessa osallistumismaksuun lisätään laskutuslisä 5 €. Jos koulutuksessa on maksutapana vain laskumahdollisuus, laskutuslisää ei peritä. Tarkistathan kurssikohtaiset maksutapavaihtoehdot poikkeuksien varalta. Täältä voit tutustua tarkemmin ilmoittautumis- ja maksuohjeisiin.

Työnantajani maksaa osallistumismaksuni, miten toimin?

Pääset syöttämään työnantajasi laskutusosoitteeen ilmoittautumislomakkeelle seuraavasti:

  1. Valitse ilmoittautumislomakkeella maksutavaksi Lasku ja tuotteeksi Normaalihinta (lasku).
  2. Henkilötietojesi syöttämisen jälkeen valitse Koulutuksen maksaa työnantaja.
  3. Yhteystietojesi syöttämisen jälkeen pääset antamaan työnantajasi yhteystiedot ja laskutusosoitteen. Lasku lähetetään ensijaisesti verkkolaskuna, mikäli laskun maksajalla on mahdollisuus vastaanottaa verkkolaskuja.

Huomioithan, että mahdollinen opiskelija-alennus on henkilökohtainen eikä sitä voida soveltaa työnantajan tai yrityksen maksamiin osallistumismaksuihin.
Mikäli työnantaja ei maksa osallistumismaksua, se peritään osallistujalta. Täältä voit tutustua tarkemmin ilmoittautumis- ja maksuohjeisiin.

Minne voin ilmoittaa, jos tarvitsen erityisjärjestelyjä opiskeluissani?

Otathan ennen koulutukseen ilmoittautumistasi yhteyttä toimistoomme kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi tai 02 232 3302, mikäli tarvitset erityisjärjestelyitä koulutuspaikan, tenttimisajan tai muun asian suhteen. Autamme parhaamme mukaan järjestelyissä.

Käytännön järjestelyt

Missä Turun kesäyliopiston opetus järjestetään?

Koulutuksemme järjestetään Turussa, ellei ohjelmassa toisin mainita. Käytämme mm. kesäyliopiston omaa luentosalia osoitteessa Sirkkalankatu 4, Turun yliopiston tiloja (yliopistoalueen kartta) ja keskustan kokoustiloja. Koulutukset, joiden lähiopetuksessa käytetetään tietokoneita, järjestetään pääosin Turun AKK:n Artukaisten toimipaikassa.
Kurssipaikka vahvistetaan osallistujille infoviestissä, joka lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse noin viikko ennen kurssin alkua.
Etä-/verkkokoulutuksemme järjestetään mm. Zoomin, Teamsin tai Skypen välityksellä.

Miten pääsen koulutuspaikalle bussilla? Entä autolla?

Bussilla kulkiessasi voit käyttää apuna esim. Turun seudun joukkoliikenteen Fölin reittiopasta. Koulutusta ennen lähetettävässä infoviestissä annamme yleensä myös ohjeet koulutuspaikalle saapumiseen/pysäköintiin. Tarvittaessa voit olla meihin myös etukäteen yhteydessä, jos paikalle saapuminen mietityttää (kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi tai 02 232 3302).

Toimistollemme saapuminen
Bussi nro 42 (keskusta – Varissuo) liikennöi Sirkkalankadulle, Turun seudun joukkoliikenteen aikataulut: Föli. Parkkipaikkoja löytyy satunnaisesti Kaivokadun ja Sirkkalankadun varrella (kadunvarsipysäköinti). Lähin P-alue Aimopark (Kupittaanpuisto, Tahkonaukio tai Teknologiakiinteistöt).
Turun AKK:n Artukaisten toimipaikalle saapuminen
Bussi nro 32 (keskusta – Pansio) ja nro 99 (Länsikeskus – Pansio) liikennöivät Artukaistentielle, Turun seudun joukkoliikenteen aikataulut: Föli. Ilmainen asiakaspaikoitus löytyy Turun AKK:n B-talon edestä (Artukaistentie 11). Toimipaikan tarkemmat yhteystiedot ja kartta.

Etäopetus

Minkälaista etäopetus on?

Etäopetusta voidaan toteuttaa yhtä monipuolisesti ja vaihtelevasti kuin lähiopetusta. Etäkoulutuksemme toteutetaan pääasiassa reaaliaikaisena liveopetuksena eli koulutuksen toteutustapa on lähellä perinteistä koulutustilassa tapahtuvaa opetustilannetta. Tällainen etäopetus voi sisältää esim. luennointia, pienryhmä-/parityöskentelyä sekä kuuntelu- ja keskustelutehtäviä. Järjestämme myös verkkokursseja, joilla ei ole ollenkaan reaaliaikaista opetusta, vaan opiskelu tapahtuu joustavalla aikataululla esim. videoluentoja katsoen ja itsenäisesti tehtäviä tehden. Voit tutustua myös tarkempiin verkkokoulutusohjeisiimme.

Mitä ohjelmia etäopetuksessa käytetään?

Käytettävät ohjelmat vaihtelevat koulutuksesta riippuen. Tällä hetkellä opetuksen videoyhteyksissä ovat käytössä pääasiassa Zoom tai Teams ja sähköisinä oppimisalustoina esimerkiksi EduGo (moodlepohjainen palvelu) tai Google Classroom. Koulutuksissa käytettävät ohjelmat kerrotaan kurssikuvauksessa tai viimeistään ennen kurssia saatavassa infosähköpostissa. Tutustu myös verkkokoulutusohjeisiimme.

Mitä tarvikkeita tarvitsen etäopetukseen osallistumiseen?

Etäopetukseen osallistumiseen tarvitset:
– tietokoneen tai mobiililaitteen
– verkkoyhteyden
– kaiuttimet/kuulokkeet
– mikrofonin
(- kameran)

Kurssikohtaiset tarvikkeet ilmoitetaan kurssikuvauksissa tai viimeistään ennen kurssia saatavassa infosähköpostissa. Kaikkien tarvikkeiden toimivuus kannattaa testata ennen kurssin alkua, emme vastaa opiskelijoiden laitteiden toimivuudesta. Oppitunneille ja webinaareihin kannattaa lisäksi aina liittyä hieman ennen koulutuksen alkua, jotta saa testattua laitteiden ja yhteyksien toimivuudet.

Miten käytän etäopetusohjelmia, esimerkiksi Zoomia?

Tutustu Zoomin ja muiden etäopetusohjelmien käyttöön verkkokoulutusohjeistamme.

Kielikoulutus

Mistä tiedän, mikä kielikurssi olisi minulle sopiva?

Kielikurssien kuvauksissa on mainittu kurssin kohderyhmä sekä kielitaitotaso, joiden tarkoituksena on auttaa oikean kurssin valitsemisessa. Tarkemmat kielitaitotasokuvaukset löydät taitotasoasteikosta. Jos et ole varma, vastaako kurssin sisältö tai kielitaitotaso oppimistarpeitasi, ole yhteydessä meihin ennen ilmoittautumista, niin autamme mielellämme.

Tarvitseeko minun tehdä tentti kielikurssin lopussa?

Ei tarvitse, jos et halua kurssista opintopisteitä. Opintopisteytetyillä kielikursseillamme on kurssin lopussa tentti (tai jokin muu suoritus-/oppimistehtävä), mutta kursseille voi myös hyvin osallistua vain harrastemielessä suorittamatta opintopisteitä. Tentin voi myös tehdä pelkästään oman oppimisen mittaamisen vuoksi, vaikka ei välttämättä kaipaisikaan kurssista opintopisteitä.

Turun kesäyliopisto

Mitä eroa on Turun kesäyliopistolla ja Turun avoimella yliopistolla?

Kesäyliopisto ja avoin yliopisto ovat eri organisaatiota. Turun avoin yliopisto on erillinen laitos Turun yliopiston sisällä, kun taas Turun kesäyliopisto on Turun Aikuiskoulutussäätiön ylläpitämä vapaan sivistystyön oppilaitos. Turun kesäyliopiston koulutustarjonnassa on avoimen yliopiston opintojen lisäksi myös työelämän täydennyskoulutusta, kielikursseja, peruskoulun ja lukion kertauskursseja, abikursseja, tilauskoulutusta yrityksille ja organisaatioille, harrastekursseja sekä yleissivistävää koulutusta.

Onko teillä koulutuksia vain kesällä?

Ei, järjestämme koulutuksia kaikkina vuodenaikoina. Nimestämme huolimatta toimintamme on ollut ympärivuotista jo 80-luvulta lähtien.

Miksi nimenne on Turun kesäyliopisto, jos teillä on opetusta muutenkin kuin kesällä?

Nimemme liittyy taustaamme: vuoteen 1974 asti Turun kesäyliopisto toimi osana Turun yliopistoa, kesäopetuksen järjestäjänä.

Open Badge -osaamismerkit

Mitä Open Badge -osaamismerkit ovat?

Open Badge –osaamismerkit ovat digitaalisia ansiomerkkejä, jotka kertovat merkin kantajan taidoista, tiedoista ja osaamisesta. Osaamismerkkien avulla sinun on helppo kertoa osaamisestasi, sillä osaamismerkkejä voidaan jakaa esimerkiksi LinkedInissä, Twitterissä ja Facebookissa. Osaamismerkkien avulla voit luoda itsellesi sähköisen CV:een tai portfolion.

Mistä koulutuksista voin saada Open Badge -osaamismerkin?

Open Badge -osaamismerkit ovat tällä hetkellä käytössä seuraavissa koulutuksissamme:

  • Digikuvauskoulu
  • Graafisen suunnittelun perusteet
  • Enemmän irti Excelistä
  • Tehoa ja taitoa PowerPointin käyttöön
  • Word-tehopäivä – asiakirjat kuntoon
  • Photoshop – kuvankäsittely haltuun!

Kuinka voin saada Open Badge -osaamismerkin koulutuksesta?

Koulutuksista myönnetään osaamismerkkejä opiskelijoiden täyttämän hakulomakkeen perusteella. Hakulomake lähetetään linkkinä opiskelijoiden sähköpostiin yleensä koulutuksen loppupuolella. Hakulomake on täytettävissä kolmen viikon ajan koulutuksen päätyttyä.

Hakulomakkeessa opiskelija vastaa kysymyksiin koulutuksen sisällöistä ja oppimansa soveltamisesta työssään tai arjessa. Hakemuslomake voi sisältää myös palautettavan tehtävän. Tarkemmat ohjeet löydät hakulomakkeesta. Kouluttaja tarkistaa hakulomakkeesi ja saat sähköpostiisi tiedon hakemuksen hyväksymisestä ja osaamismerkin myöntämisestä noin 2 viikon kuluessa.

Minulle myönnettiin Open Badge -osaamismerkki; miten vastaanotan ja käytän merkkiä?

Open Badge -osaamismerkin vastaanottamiseksi sinun on kirjauduttava ilmaiseen ja suomenkieliseen Open Badge Passport -palveluun. Passportissa sinun on helppoa säilyttää ja hallita sinulle myönnettyjä osaamismerkkejä. Voit kirjautua palveluun sähköpostiosoitteella, Facebook- tai LinkedIn -tunnuksella.

Passportissa voit hallita osaamismerkkiesi näkyvyyttä muille verkon käyttäjille. Palvelun avulla sinun on mahdollista jakaa osaamismerkkiäsi sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter ja LinkedIn). Jos sinulla on useampi osaamismerkki, voit luoda Passportin avulla merkeistä itsellesi sähköisen portfolio-sivun. Passportissa voit ladata osaamismerkin upotuskoodin kotisivuillesi tai blogiisi. Osaamismerkin voi myös ladata tietokoneellesi kuvatiedostona ja liittää osaksi perinteistä ansioluetteloa.

Tutustu Passportin käyttämiseen näillä palveluntarjoajan Youtube-videoilla: