Saluti da Roma! Koin todellisen onnenpotkun, kun Turun yliopiston italian kielen pääaineopiskelijana pääsin kuuden kuukauden työharjoitteluun Suomen Rooman-instituuttiin Villa Lanteen, kesäkuusta marraskuuhun. Vielä onnekkaampi olin, kun sain mahdollisuuden jatkaa Turun kesäyliopiston italian kielen opettajana Roomastakin käsin – jälleen yksi esimerkki siitä, mitä etäopetus joustavuudessaan voikaan mahdollistaa niin oppijalle kuin tässä tapauksessa opettajallekin. Kerron seuraavaksi kuulumisiani niin Turun kesäyliopiston italian opettajan näkökulmasta kuin roomalaisen arkeni näkökulmasta, näin muutaman kuukauden täällä asumisen jälkeen.

Tiber-joki
Tiber-joen varsi on aina yhtä tunnelmallinen.
Trasteveren kuja
Trasteveren kujilla.

Muutin Roomaan kesäkuun 2022 alussa. Kesäyliopiston loppukevään kurssit siirtyivät mukanani Italiaan jatkaessani italian opetusta Zoomin välityksellä Suomeen. Kurssilaiset saivat aluksi todistaa opettajan, joka hyvin helteisestä Roomasta punaisissa poskissaan jakoi italian kielen ilosanomaa – tämä roomalainen kesä on nimittäin ollut noin viisi astetta tavallista kuumempi. Heinäkuussa taas opetin Italiaa kerraten ja keskustellen -kertauskurssia.

Italian opettamista kotona
Joskus italian opettaminen sijoittui näinkin pieneen tilaan etsiessäni parasta nettiyhteyttä.
Oppituntien suunnittelutuokio
Italian oppitunnin suunnittelutuokio kerrostaloasuntoni parvekkeelta Monteverden kaupunginosassa.

Opettajan näkökulmasta paikan päältä opettaminen on ollut äärimmäisen rikastuttavaa, sillä italian kielen ja kulttuurin ympäröimänä pystyn opettajana tarjoamaan opetukseen niin pieniä kuin suuriakin kulttuurisia ja kielellisiä lisämausteita. Miten esimerkiksi roomalaiset puhuvat italiaa? Milloin tulee sanoa buongiornon sijaan buonasera? Minkälaista on esimerkiksi sukupuolineutraali italian kielen käyttö, kuuleeko sitä täällä? Parasta onkin se, että lähdemateriaali löytyy heti ulko-ovesta ulos astuessani.

Villa Lante
Villa Lante.
Villa Lante näköalaparveke

Villa Lanten loggian eli näköalaparvekkeen upeat näkymät.

Työharjoitteluni Villa Lantessa Gianicolon kukkulalla on avannut ovet tiedeinstituutin maailmaan, jonka päätutkimusaloja ovat muun muassa antiikin historia, klassillinen filologia, arkeologia ja taidehistoria. Joka aamu kävellessäni töihin koen oloni onnekkaaksi astuessani sisään upean renessanssihuvilan ovista ja ihaillessani huvilan takaa avautuvia maisemia Rooman ylle.

Villa Doria Pamphili -puisto
Kotini lähellä sijaitseva Villa Doria Pamphili -puisto, jonne suuntaan usein iltakävelylle.
San Lorenzo
San Lorenzon kaupunginosa.
Parco regionale dell'Appia Antica
Arkeologinen puisto Parco regionale dell’Appia Antica. Tämäkin paikka löytyy keskustasta!

Roma, ma quanto sei bella! Kuinka kaunis oletkaan Rooma! Rooma kaupunkina oli minulle ennestään tuttu, mutta täällä asuminen on mahdollistanut aivan uudenlaisen näkökulman kaupunkiin. Minulle Rooma on ollut helteinen, sykähdyttävä, yllättävä ja varpaillaan pitävä – koskaan ei tiedä mitä kohtaa astuessaan uuteen paikkaan. Rooman ruuhkat ja liikenne ovat myös opettaneet päättäväisyyteen – tien yli on vain mentävä, sillä tietä tullaan tuskin sinulle tarjottimella antamaan. Rooman kauneus eri muodoissaan onnistuu aina sykähdyttämään.

Aikani Roomassa on ollut jo unohtumaton. Odotankin innolla loppuajan tarjoamia kokemuksia, jotka puolestaan tulevat tarjoamaan vielä enemmän mielenkiintoisia elementtejä italian kursseilleni Turun kesäyliopistossa. Tervetuloa mukaan kursseilleni opiskelemaan italiaa ja hakemaan lisätietoutta roomalaisesta elämäntavasta! Vi aspetto, odotan jo innolla kaikkia teitä italian kielestä ja kulttuurista innostuneita!


Kirjoittaja Aliisa Ketonen on Turun kesäyliopiston italian kielen opettaja. Hän on opettanut jo useamman vuoden ajan italian kielen alkeis- ja jatkokursseja sekä kertauskursseja.