Myönteistä elämänasennetta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Poikkeustilanne koettelee kestokykyämme ja mielemme on jatkuvasti valppaana, stressitilassa. Ajatukset kiertävät samaa kehää ja aivojen katastrofoiva taipumus korostuu. Näköala kapenee vaikeiden tunteiden myötä ja pinnakin kiristyy helpommin, erityisesti pienissä tiloissa kotona. 

Kaisa Vuorisen promokuva

Monen on vaikea keskittyä käsillä oleviin, keskittymistä vaativiin työtehtäviin. Mieli on kuin reikäjuustoa ja käsi hapuilee kohti kännykkää, jonka katkeamaton uutisvirta kietoo huomiomme yhä uudelleen tarkistamaan tilannetta. Huoli läheisistä ja omasta jaksamisesta sekä toimeentulosta on kuin jatkuva henkinen latistuksen mankeli.

Nyt ei tarvitse tsempata tai suorittaa, mennä eteenpäin hammasta purren. Meidän kaikkien sisukkuudella ja kestokyvyllä on rajat. Nyt on lupa pyytä apua ja siirtyä ottajasta antajaksi. On tärkeää säästää voimavaroja ja tehdä vähemmän, laskea rohkeasti rimaa ja priorisoida. Liittyi tämä sitten kodin siisteyteen, lasten koulunkäyntiin, omaan työhön tai siihen kuuluisaan henkilökohtaiseen ”kesäkuntoon” tavoitteeseen. Yhdestä asiasta ei kuitenkaan kannata tinkiä – yhteyden luomisesta toisiin ihmisiin ja hyvän mielen tuottamisesta. Juuri nyt katse kannattaa aktiivisesti kääntää kohti niitä seikkoja, jotka kuitenkin toimivat, ovat hyvin ja joista voi ammentaa hyvää mieltä sekä toivoa.

Usein myönteiset tunteet ja niiden kokeminen liittyvät toisiin ihmisiin. Pidä ihmiset lähelläsi ja saa heidät tuntemaan, miten tärkeitä he ovat sinulle. Jos et voi olla fyysisesti lähellä, vahvista tunnetta sanojen ja tekojen kautta. Vaali myötätuntoa, ota kanssaihmisen kokemus ja tunne todesta, validoi ja välitä, osoita, että ymmärrät ja olet käytettävissä. Koska luontaisesti havaitsemme kritisoitavaa ja korjaamisen kohtia, tarvitsemme erityisesti poikkeusoloissa tietoista katseen terästämistä kohti tykkäämistä. Mikä on juuri tänään työtoverissani, naapurissani, puolisossani sekä lapsissani, erinomaista, sellaista, jota voin ihastella ja kunnioittaa? Huomaatko, että vastaukset tulevat kirkkaammin mieleesi, koska sinulla on aikaa asettua, olla läsnä, itselle ja toisille. Juuri nyt on hyvän huomaamiselle tilausta ja erityinen mahdollisuus. Käytä se!

Nyt jos koskaan, meillä on myös yltäkylläisesti aikaa jakaa läheisyyttä, tarjota syliä kaikkein rakkaimmille ihmisille ja tehdä niitä asioita, joita olemme eniten halunneet. Nyt on tilaisuus kaapata lapsi peuhupainiin, sukeltaa majanrakennukseen lähimetsässä, koota perhe yhteiselle aterialle, leipoa juurileipää ja sallia laiskottelu puolison kainalossa. Luultavasti monelle meistä elämän tärkeimmät arvot kirkastuvat tämän kriisin aikana? Terveys ja läheiset ihmiset, ne elämän peruspalikat, jotka helposti jäävät jalkoihin 24/7 yhteiskunnassa. 

Muista, myönteisen toiminnan ja tunteiden ei tarvitse olla isoa. Pienet asiat riittävät!

  • Kaverin ilahduttaminen spontaaneilla huomionosoituksilla 
  • Työkaverin kehuminen palaverissa ja positiivinen viestintä somessa. 
  • Puhuminen välillä jostain ihan muusta kuin kriisistä.
  • Hassuttelu ja leikillisyys lasten tai kumppanin kanssa 
  • Itsemyötätunnon teot – lämmin teekuppi, musiikin kuuntelu, nokkaunet keskellä päivää ja jäätelö!

Kirjoittaja Kaisa Vuorinen (KM) on erityisopettaja, väitöskirjatutkija, työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen coach. Hän on myös Sitran Ratkaisu 100-kilpailun voittaneen Positiivisen CV:n kehittäjä.

Kaisa piti Turun kesäyliopistolla huhtikuussa kaksi koulutusta etäopetuksena: Positiivisen psykologian voima 7.4. sekä HUOMAA HYVÄ! – näin autat lasta ja nuorta tunnistamaan omat vahvuutensa 28.4.

Tutustu ajankohtaiseen koulutustarjontaamme.