… aloittaa oman pihan suunnitteleminen? Tässä blogitekstissä kouluttajamme Armi Laukia esittelee joitakin oman pihan suunnitteluun liittyviä teemoja, joita käsitellään myös tulevalla Puutarhan kevät -kurssilla 23.3. – 6.4.2021.

Jokaisella pihalla on oma luonteensa, omanlaisensa olosuhteet. Se voi olla aurinkoinen tai varjoisa, tasainen pelto tai kivinen rinne, tuulinen, savinen, iso tai pieni. Jokaisella tontilla on myös omat haasteensa. Mitä paremmin tunnemme oman tontitimme olosuhteet sitä paremmin voimme hyödyntää sen ominaisuuksia suunnittelussa ja tuoda pihan parhaat puolet esiin. Puutarhan ”huoneet” jakavat piha-alueen käyttäjien tarpeiden mukaan erilaisiksi tiloiksi. Seininä toimivat aidat, pensaat ja kasvipenkit, lattiana nurmikko, sora tai laatat. Kattona vain taivas tai puiden latvukset. Isolle tontille mahtuu paljon toimintoja ja erilaisia elementtejä. Isot puut, kaarevat kulkureitit ja kasvien massaistutukset jäsentävät tilaa ja luovat perspektiiviä.

Suomalaiseen puutarhaan perinteisesti kuulunut hyötyviljely on usein trendikästä. Monet haluavat itse kasvattaa terveelliset voimamarjat, herkulliset hedelmät ja päivittäiseen kokkailuun salaatit, yrtit ja luomuvihannekset. Keittiöpuutarha ja kompostialueetkin voidaan suunnitella niin, että käytännöllisyyden ja toimivuuden lisäski ne tarjoavat myös esteettisiä nautintoja.

Hyötykasveja kukkapenkeissä
Kukkapenkki, ruukkuja ja puurakenteita

Puutarhan tyyliä voidaan luoda monin keinoin.  Rakennusten arkkitehtuuri ja puutarha muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Elementtien, materiaalien ja kasvien valinnoilla lisätään yhtenäisyyden tunnetta ja korostetaan ”paikan henkeä”. Värien käyttöäkin voi harjoitella. Vastavärit luovat kontrasteja ja korostavat toisiaan. Lämpimät keltaiset ja oranssit energisoivat ja pienentävät tilaa, viileät siniset rauhoittavat ja saavat tilan vaikuttamaan suuremmalta. Moderni, minimalistinen puutarha voi olla hiljentymisen ja rauhan paikka. Itämaiseen tyyliin kuuluvat hiekkapinnat jotka usein korvaavat nurmikon ja kiviasetelmat sekä vaihtelevat lehtimuodot. Värikkäät kukkaistutukset eivät kuulu tähän tyyliin.

Puutarha, kiviportaat ja ruukku
Punaisia kukkasia portaiden äärellä

Armi Laukia

Armi Laukia on Turun kesäyliopiston kouluttaja sekä puutarhuri ja maisemasuunnitteluhortonomi (AMK). Hän on kouluttanut Turun kesäyliopistossa jo useita vuosia erilaisia puutarhaan ja puutarhanhoitoon liittyviä kursseja.

Ilmoittaudu mukaan Puutarhan kevät -kurssille, 23.3. – 6.4.2021.

Tutustu myös muuhun ajankohtaiseen koulutustarjontaamme.

Blogiteksti on julkaistu alunperin Turun kesäyliopiston vanhassa blogissa 28.1.2015.