Oletko joskus miettinyt, minkälaista on opiskella korean kieltä Turun kesäyliopistossa? Palaamme nyt ajassa hieman taaksepäin ja julkaisemme uudestaan vuosia sitten tekemämme haastattelun, jossa haastattelimme kahta opiskelijaamme, Pinjaa ja Nikolaa, heidän korean kielen opiskelustaan. 

Kiinnostus korealaiseen kulttuuriin

Opiskelijat Pinja ja Nikola ovat olleet lapsuudesta asti kiinnostuneita Japanista. Mutta missä vaiheessa tytöt kiinnostuivat dynaamisesta ja jännittävästä korealaisesta kulttuurista?

Hallyu (eli ”korean wave”, ”korean aalto”) on ollut esillä jo 90-luvulta lähtien, mutta korealainen populaarikulttuuri on saanut aivan uusia mittakaavoja viime vuosina ja jatkaa yhä kasvuaan. Kiinnostuimme korealaisesta kulttuurista enemmän vasta viime syksynä, vaikka televisio-sarjoja (ns. K-draamoja) olemme katsoneet jo hieman kauemmin. 

Tekstityksen avulla TV-sarjojen seuraaminen oli mieluisaa ja vähitellen sanat sekä lausahdukset jäivät mieleen. Parhaaksi korealaiseksi bändiksi tytöt nimeävät yksimielisesti Block B:n. Vaikka Pinja ja Nikola ovat aktiivisesti kuunnelleet korean kieltä, sen oppiminen ja ymmärtäminen yksikseen olisi ollut vaikeaa. Onneksi pienen Googlettelun jälkeen löytyi Turun kesäyliopiston Korean alkeiskurssi. Tytöt innostuivat! 

Korean alkeiskurssilla

Siitä oli apua, että tytöt olivat entuudestaan kiinnostuneita korean kielestä ja kulttuurista sekä oppineet itsenäisesti korean alkeita, vaikka kurssille voi hyvin osallistua ilman ennakkotietojakin. 

– Kurssilla aloitetaan ihan alkeista, joten kaikki pääsevät hyvin mukaan. 

Kurssilla tytöt oppivat miten sanoja äännetään, millaista korean kielioppi on ja miten sanoja kirjoitetaan. He kertoivat, että sanat koostuvat tavuista ja jokaisella kirjaimella on oma merkki.

Tyttöjen haaveena on matkustaa vielä joskus Koreaan. Mutta sitä ennen tulisi oppia kieltä hieman lisää, mikäli haluaa kommunikoida siellä koreaksi. Alkeiskurssi ei anna ihan kaikkia valmiuksia keskusteluun, mutta oman nimen ja kuulumiset tytöt osaavat kertoa. Alkeiskurssi antoi kuitenkin mielettömän ”draivin” ja innostuksen oppia lisää.  

Mahtava opettaja ja hyvä yhteishenki

Kurssin opettaja oli tyttöjen mielestä kannustava, innostava ja aivan mahtava. 

– Hän aina iloitsi siitä kun opimme jotain uutta. Hyvä, kannustava opettaja tekee kurssista mieluisan ja oppimisesta kivaa. Tunneilla opettaja näytti paljon erilaisia videoita ja kertoi rikkaasta, mielenkiintoisesta kulttuurista. Pelasimme myös bingoa ja kuuntelimme musiikkia. Aina oppi jotain uutta. 

Tyttöjen mielestä kurssin yhteishenki oli mahtavaa, kaikki tsemppasivat toisiaan ja ryhmä ystävystyi. 

– Me pidetään nyt yhteyttä esim. Facebookissa.  

Kurssin lopulla kaikki pitivät vielä esitelmän koreaksi. Jokainen sai valita aiheensa itse. Pinja kertoi kuvitteellisesta perheestään ja Nikola kertoi eläinäänistä ja esitti niitä koreaksi. 

– Kurssin alussa jännitti, että miten pärjäämme. Kaikki meni kuitenkin hyvin. 

Kurssin jälkeen

Mitä tytöt meinaavat jatkossa? 

– Kurssi motivoi ja innostaa jatkamaan korean kielen opiskelua. Nyt on helpompi ymmärtää myös korean kulttuuria. Mikäli olet kiinnostunut korean kielestä ja kulttuurista, suosittelemme tätä kesäyliopiston kurssia! Opettaja oli mahtava ja opimme paljon.

(Alkuperäinen haastattelu julkaistu Turun kesäyliopiston vanhassa blogissa 3.6.2014)

Kiinnostaisiko sinuakin korean kielen opiskelu? Seuraa sosiaalista mediaamme ja tilaa uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaista tietoa tulevista korean kielen kursseista. Voit tilata uutiskirjeen etusivun alaosasta.