Kouluttajamme Maria Matilainen kertoo blogitekstissään matkastaan lasten psykoterapeutiksi ja oman Ellipsi-yrityksensä perustamiseen. Maria Matilainen on kouluttajana Neurokirjon oppilas -työkalupakki arkeen -koulutuksessa 23.11.2023.


Minulla on ollut lapsesta lähtien valtava kiinnostus erityiseen lapsuuteen ja nuoruteen. Jo pienenä lapsena kotileikeissä hoidin nukkeja, joilla oli autismi. Aikuisuuden kynnyksellä tie erityisopettajaksi aukeni selkeänä. Tähän päivään mennessä olen toiminut erityisopettajana yli 14 vuotta.

Heti valmistumisen jälkeen työskentelin puoli vuotta vuorotteluvapaasijaisuudessa Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteydessä olevassa Koivikkopuiston sairaalakoulussa. Iso osa sydämestäni jäi sairaalakouluun syöpäsairaiden lasten sekä lasten psykiatrian lasten opetukseen. Suurimman osan tähän astisista työvuosistani olen ollut kielellisten erityisvaikeuksien pienluokalla. Vuosien aikana olen kouluttautunut aktiivisesti erityispedagogiikan koulutuksilla. Työni kautta tutuksi on tullut kehityksellinen kielihäiriö, ADHD eri muodoissaan, autismikirjo ja ylipäänsä neuropsykiatriset haasteet. 

Olen kehittänyt omaa työtäni isolla sydämellä. Vuodet pienluokassa pienten ihmisten seurassa ovat saaneet minut innostumaan ja oppimaan joka päivä uutta. Sydäntäni lähellä ovat aina olleet haastavasti käyttäytyvät oppilaat. On ollut hienoa saada kiinni pieni palanen heidän ajattelustaan, ja huomata, miten moninaiset syyt vaikuttavat näkyvään käyttäytymiseen.

Matka psykoterapeutiksi

Kiinnostus käyttäytymisen ja ajattelun ymmärtämiseen sai minut hakeutumaan lasten ja nuorten kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeuttikoulutukseen Tampereen yliopistoon. Neljän vuoden intensiivisen psykoterapeutiksi opiskelun aikana ihastuin yhä enemmän ja enemmän kognitiivisen käyttäytymisterapian (KKT) ajattelutapaan. Ajattelen, että KKT ei ole ainoastaan terapiasuuntaus, vaan paljon laajempi tapa hahmottaa ja ymmärtää asioita.  Erityisesti haastavasti käyttäytyvien lasten kohtaamiseen sekä nepsylasten tukemiseen olen saanut valtavasti ammattitaitoa psykoterapeuttikoulutuksesta. Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja -koulutus on vahvistanut entisestään osaamistani nepsyteeman ympärillä.

Ajatuksiani terapiasta

Toivon, että Ellipsin kautta voin antaa tukea lapsille, nuorille ja heidän kasvattajilleen. Vahvinta osaamistani on lasten tunnesäätelyn ja käyttäytymisen pulmat, ahdistuneisuuden hoito ja mielialaan liittyvä oireilu. Minulla on kokemusta myös kehitysvammaisten lasten terapiasta. Kasvatustieteen taustasta johtuen ajatteluni on aina kasvuun ja taitojen oppimiseen kannustavaa. Terapiani on hyvin konkreettista, toiminnallista ja lasta innostavaa. Ajattelen, että esimerkiksi käytöshaasteiden kohdalla on hyvin tärkeää tiivis yhteistyö koulun kanssa. Terapiassa opittujen taitojen tulee siirtyä lapsen arkiympäristöön. Teen mielelläni kouluohjauksia, koska koulumaailma on minulle tuttuakin tutumpi. Kognitiivisen käyttäytymisterapian, erityispedagogiikan ja neuropsykiatrisen valmennuksen osaamisen yhdistäminen työssäni on tuonut hyviä tuloksia.

Unelmasta tuli totta

Haaveilin vuosia ikiomasta ja omannäköisestäni asiantuntijayrityksestä. Tänään toimin päätoimisena yrittäjänä Ellipsissä.

Lasten psykoterapian lisäksi annan yksityistä erityisopetusta, konsultoin ja ohjaan opetusalalla työskenteleviä ja sekä koulutan viikottain ammattilaisia lasten ja nuorten psykoterapiaan ja erityisopetukseen liittyvistä teemoista. 

Tämän tekstin alkuperäinen julkaisu löytyy osoitteesta ellipsi.me


Maria Matilainen on Valviran vahvistama kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti, kasvatustieteen maisteri, erityisopettaja, psykologian aineenopettaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja.

Hänen esikoistietokirja ”Maltti ja Sinni -harjoitteita itsesäätelytaitojen oppimiseen” ilmestyi yhdessä Marjukka Puustisen kanssa elokuussa 2021 PS-kustannukselta. Vuoden päästä siitä, elokuussa 2022 Maltin ja Sinnin tunnekortit näkivät päivänvalon. Keväällä 2023 ilmestyi PS-kustannukselta Marian oma kirja ”Neurokirjon oppilas – opettajan ja ohjaajan työkalupakki.”, johon myös tuleva Turun kesäyliopiston koulutus perustuu.

Seuraa Marian ammatillista Instagram-tiliä: maria_ellipsi


Kiinnostuitko neuropsykiatriasta?

Ilmoittaudu mukaan ajankohtaisiin koulutuksiin: