Minun piti suorittaa harjoittelu osana luokanopettajaopintojani, ja tällä kertaa sain itse valita harjoittelupaikan. Halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan jotain uutta, oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Onneksi rehtori Tuula otti minut ystävällisesti vastaan ja pääsin tutustumaan Turun kesäyliopistoon kahden viikon ajaksi.

Näin lyhyessä ajassa ei ehdi saada kuin pienen pintaraapaisun kaikesta, mitä kesäyliopisto pitää sisällään. Nämä kaksi viikkoa olivat kuitenkin todella mielenkiintoiset ja opettavaiset, sillä kaikki muut kokemukseni työelämästä ovat liittyneet perinteisiin opettajantöihin.

Kesäyliopiston arkea tarkkaillessa huomasin, ettei hallinnollinen työ rajoitu ainoastaan suurten linjojen suunnitteluun ja johtamiseen. Päivän aikana hoidettavat asiat vaihtelevat arkisista ongelmista, kuten rikkinäisen mikrofonin korjaamisesta, laajempien kokonaisuuksien pohtimiseen. Jokaisella on omat vastuualueensa, mutta kaikki toimivat yhtenä yhteisönä. Pienessä työyhteisössä kaveria autetaan ja päätöksiä tehdään yhdessä, tiiviissä yhteistyössä.

Tämä vuosi on varmasti vaatinut työntekijöiltä suuria ponnisteluja koronan vuoksi. Kesäyliopiston asiakaskunnan monimuotoisuuden huomioon ottaen etäopetukseen siirtyminen ei ole ollut yhtä yksinkertaista kuin kouluissa ja yliopistoissa. Kaikkeen oli kuitenkin sopeuduttu hyvin ja etäopetukset saatu toimimaan sujuvasti, rajoitukset ja epävarmuudet eivät kesäyliopiston väkeä lannistaneet. Tämän sain itsekin huomata seuratessani etänä järjestettyä yli 100 henkilön yleisöluentoa, joka onnistui hienosti!

Lähdin vielä markkinointikoordinaattori Paulan kanssa Study in Turku -messuille, missä sain konkreettisempaa kosketusta markkinointiin. Oli jännittävää päästä itsekin hieman vastailemaan vieraiden kysymyksiin kursseista ja tarjonnasta. Tämä kokemus herätti kiinnostukseni markkinointiin, jota olin aina pitänyt itselleni vieraana, ei millään tavalla mieluisena alana.

Lyhyestä harjoittelustani sain ideoita ja näkökulmia työelämään ja siihen, mitä voisin haluta tehdä valmistuttuani. Kurkistus itselle aivan vieraaseen ympäristöön kannatti, enhän olisi muuten voinut huomata opetustyön hallinnollisen puolen monimuotoisuutta. Kahden viikon aikana vahvistui ajatus siitä, että voin tulevaisuudessa tehdä muutakin kuin mihin koulutukseni minua ohjaa. 

Kannustan kaikkia heittäytymään tuntemattomaan, vaikkapa vain yhden kurssin verran. Koskaan ei tiedä, voisiko uusi tuntematon olla juuri sinun juttusi!


Kirjoittaja on Turun yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Aino Lehtinen, joka valmistumisensa lähestyessä tuli etsimään uusia kokemuksia kesäyliopistosta