Turun kesäyliopisto toteuttaa vuosittain erilaisia luonto- ja eläinavusteisia menetelmäkoulutuksia yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa. Koulutuksemme soveltuvat täydennyskoulutukseksi sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisille sekä eläin- ja luontoavusteisia hyvinvointipalveluja tuottaville tai suunnitteleville yrittäjille.
Tältä sivulta löydät kootusti luonto- ja eläinavusteisten menetelmäkoulutusten ohjelmalinkit ja ennakkotietoa suunnitteilla olevista koulutuksista!
Turun kesäyliopistossa alkavat koulutukset 2025 –
Luonnosta Virtaa (LuoVi) -ohjaajakoulutus®
13.3. – 8.8.2025, ilmoittautumiset 27.2.2025 mennessä
Eläinavusteinen kuntoutus ja valmennus (30 op)
13.3. – 31.12.2025, ilmoittautumiset 27.2.2025 mennessä
Metsämieli-ohjaajakoulutus
10.4. – 11.4.2025, ilmoittautumiset 27.3.2025 mennessä
Luontopainotteinen psykofyysinen työnohjaajakoulutus
5.2.2026 – 29.9.2028, ohjelma päivittyy ja haku aukeaa alkuvuodesta 2025
Sosiaalipedagoginen hevostoiminta -koulutus (30 op)
21.08.2025 – 22.05.2026, haku 1.8.2025 mennessä
Tutustu myös:
- Erkkajooga® -ohjaajakoulutus (25 op) 8.2. – 8.6.2025, ilmoittautumiset 25.1.2025 mennessä
Koulutustarjontamme päivittyy jatkuvasti.
Lisätietoa tulevista luonto- ja eläinavusteisista menetelmäkoulutuksistamme saat jättämällä yhteystietosi yhteydenottolomakkeella. Voit olla yhteydessä myös sähköpostitse missä tahansa koulutuksiimme liittyvissä asioissa, os. kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi
Luonto- ja eläinavusteiset menetelmät
Luonnossa oleskelu ja luontoympäristössä tapahtuva toiminta vaikuttavat myönteisesti niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin. Luontoavusteisissa menetelmissä hyödynnetään esimerkiksi metsien rauhoittavaa vaikutusta tai vesistöjen elvyttävää voimaa, jotka voivat auttaa vähentämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyä ja lisäämään luovuutta.
Eläinavusteisissa menetelmissä esimerkiksi koirat, hevoset tai kanit toimivat kumppaneina erilaisissa ohjatuissa harjoituksissa. Eläimen läsnäolo voi tuoda terapiaan lempeyttä ja luoda turvallisen tilan, jossa osallistujat uskaltavat tutkia tunteitaan, kehittää vuorovaikutustaitojaan ja vahvistaa itsetuntoaan.
Menetelmiä hyödynnetään laajasti, mm. koulutuksessa, kuntoutuksessa, terapiassa ja työhyvinvoinnin tukena. Menetelmät voivat soveltua esimerkiksi haastavissa elämäntilanteissa oleville lapsille ja nuorille, ikääntyville tai työssä jaksamisen tueksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläin- ja luontoavusteiset menetelmät voivat parantaa ihmisten fyysistä terveyttä, vahvistaa sosiaalisia taitoja ja lisätä onnellisuuden tunnetta.
Kenelle luonto- ja eläinavusteiset menetelmäkoulutukset soveltuvat?
- Luonto- ja eläinavusteiset menetelmäkoulutukset soveltuvat täydennyskoulutukseksi sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja nuorisoalan ammattilaisille sekä eläin- ja luontoavusteisia hyvinvointipalveluja tuottaville tai suunnitteleville yrittäjille.
- Tyypillisimpiä luonto- ja eläinavusteisiin menetelmäkoulutuksiin osallistuvien ammattiryhmiä: sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, kuntoutusvalmentaja, psykologi, psykoterapeutti, sosiaaliohjaaja, erityisopettaja, varhaiskasvatuksen opettaja, luonto-opas, ratsastuksenopettaja
- Koulutukset täydentävät omaa ammatillista osaamista tuomalla uusia näkökulmia ja menetelmiä työhön.
- Menetelmäkoulutukset ovat täydennyskoulutusta; ne eivät anna sosiaali- tai terveydenhuollon ammattia eivätkä oikeuta Kela-korvaavuuteen.
Palautetta aiemmin toteutetuista koulutuksista
Monipuolinen koulutus, hyvät tutustumiskäynnit, pätevät opettajat.
Eläinavusteinen valmentaja SFAAT® 2022 – 2023 Turun kesäyliopisto
Herätti pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta.
Ryhmässä oli hyvä, luottamuksellinen ja kannustava ilmapiiri. Koulutus sisälsi teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa.
Metsämieli-vetäjäkoulutus 2024 Turun kesäyliopisto
Kiitos ihanasta koulutuksesta, jonka opit otan heti käyttöön omassa elämässäni ja töissä.
Kokonaisvaltainen psykofyysinen lähestymistapa avannut laajalti ymmärrystä, mitä ja miten voin oivallustani soveltaa ja hyödyntää omissa työnohjauksessa. Tähän mennessä olevat koulutusosiot ovat olleet erittäin monipuolisia, mielenkiintoisia ja innostavia. Pidän erityisesti, miten luontoa voidaan monipuolisesti hyödyntää työnohjausprosessissa käsiteltävien katkosten oivaltamisessa ja eteenpäin viennissä. Luontoa, psykofyysistä otetta ja eri asiantuntijoita on otettu hyvällä tapaa mukaan koulutuskokonaisuuteen. Näiden asioiden liittäminen/ yhdistäminen toisiinsa on loistavalla tavalla onnistuneet. Annan koulutukselle kiitettävän arvosanan.
Psykofyysinen työohjaajakoulutus – luontopainotteinen näkökulma 2023 – 2025 Turun kesäyliopisto (välipalaute)
Päivitetty 15.11.24sp