Valitettavan usein työpaikat ovat auvoisten hyvinvoinnin tyyssijojen sijaan taistelutantereita. Työntekijät ovat tyytymättömiä, kokevat töiden olosuhteet ja vaatimukset kohtuuttomiksi ja valittavat huonosta johtajuudesta. Moni uupuu tai muuten vaan stressaa hiuksensa harmaiksi. Työnantajat taas kärsivät osaajapulasta, työntekijöiden poissaoloista, kustannusten karkaamisesta ja ajatuksesta, että epäluotettavia työntekijöitä on vahdittava ja kontrolloitava. Kun tähän soppaan vielä lisätään koronakurimus ja sen mukanaan tuomat monenkirjavat haasteet, ollaankin melko pippurisen keitoksen äärellä.
Ei kuulosta järin auvoiselta eikä otolliselta asetelmalta ”yhteisen hyvän” rakentamiseen. Helposti päädytäänkin riitelemään siitä, kumpi osapuoli on syyllinen ja kenen pitäisi perääntyä, joustaa ja korjata tilanne.
Myönnetään, onhan tässä mukana hienoista liioittelua, mutta veikkaan, että moni saa siitä huolimatta suhteellisen helposti kiinni juonenkuvioista, joita yllä kuvasin. Tämä vastakkainasettelu yhdistettynä kauniisiin, mutta usein tyhjiin korulauseisiin hyvinvoinnista ja sen edistämisestä olivat asioita, jotka lopulta aiheuttivat pakoni ”oikeista töistä”. En voinut uskoa, etteikö olisi keinoa rakentaa organisaatioita ja työyhteisöjä, joissa ei olisi tarvetta taistella tai edes vääntää enemmän tai vähemmän kaikkia hiertäviä kompromisseja. Olin vakuuttunut, että jossain olisi olemassa keino, jolla jokainen voisi voittaa.
Sellainen todella on olemassa. Tutkitusti ja todennetusti. Ratkaisu löytyy positiivisesta johtamisesta.
Ei, kyseessä ei ole ongelmien kieltäminen, tyhjänpäiväiset tsemppipuheet tai väkisin hymyileminen. Positiivinen johtaminen on tieteellistä tutkimusta siitä, mikä mahdollistaa sekä yksilöiden että organisaatioiden kukoistuksen, optimaalisen hyvinvoinnin. Positiivinen johtaminen keskittyy heikkouksien sijaan vahvuuksiin, ongelmien sijaan mahdollisuuksiin ja haasteiden sijaan siihen, mikä on erinomaista yksilöissä ja organisaatioissa. Ja kyllä, se edistää innostusta, oppimista, hyvinvointia ja suoritustasoa. Mutta myös työyhteisöjen tuloksellisuutta, tehokkuutta, tuottavuutta ja laatua.
Voimme jatkaa taistelua. Voimme edelleen kaavamaisesti tallustella tyytymättömyyteen johtavalla polulla. Tai voimme valita toisin ja edistää hyvinvointia yksilöille ja tuloksellisuutta organisaatioille. Helppoa ei sekään varmasti ole. Se edellyttää uuden tiedon omaksumista, ajattelu- ja toimintatapojen haastamista ja muuttamista sekä itsensä äärellä olemista. Mutta eikö olisi sekä järkevää että kannattavaa luoda ja kehittää työyhteisöjä, jotka taistelutantereiden sijaan olisivat yhteisen voiton areenoita?
Kirjoittaja Johanna Huhtamäki on positiivisen psykologian asiantuntija, tietokirjailija, tuotantotalouden DI ja väitöstutkija, joka tutkii jatkuvan huippusuorituksen taustalla vaikuttavia ajattelumalleja. Hänellä on tausta organisaatioista, muutoksen johtamisesta ja esihenkilönä toimisesta. Kouluttamisen lisäksi Johanna toimii valmentajana, konsulttina ja puhujana.
Johanna on kouluttajana Positiivinen johtaminen ja kukoistavat organisaatiot (32 op) -koulutuksessa.
Tule mukaan yleisöluennolle: Positiivinen johtaminen – hyvinvointia ja tuloksellisuutta organisaatioihin 1.6.2022 klo 18.00-19.30 (maksuton)
Tutustu ajankohtaisiin työelämän koulutuksiin sekä koko koulutustarjontaan.