Työnohjaus on prosessi, jossa työntekijä, tiimi tai organisaatio saa ohjausta ja tukea ammatillisessa kehittymisessä, työssä jaksamisessa tai työyhteisön toiminnan parantamisessa. Se on tavoitteellinen ja reflektiivinen oppimisprosessi, jossa työnohjaaja auttaa ohjattavia tarkastelemaan omaa työtään, työn haasteita, työroolejaan ja kehitysmahdollisuuksiaan.
Mitkä ovat työnohjauksen tavoitteet?
Työnohjauksen tavoitteet riippuvat siitä mitä työelämän teemoja ohjattavat haluavat käsitellä. Aiheita voivat olla muun muassa:
- Työhyvinvoinnin edistäminen ja työuupumuksen ehkäiseminen
- Ammatillinen kehittyminen
- Työskentelytapojen kehittäminen
- Vuorovaikutuksen parantaminen
- Työyhteisön yhteistyön ja viestinnän kehittäminen
Miten työnohjaus toteutetaan käytännössä?
Työnohjaus tapahtuu yleensä yksilö-, ryhmä- tai yhteisömuotoisesti ja sen kesto voi vaihdella muutamasta tapaamisesta useisiin vuosiin. Ohjaus voi olla säännöllisiä tapaamisia esim. kerran kuukaudessa, kasvokkain tai etäyhteyksin toteutettavaa tai jotain muuta organisaation tai yksilön tarpeiden mukaan räätälöityä toimintaa.
Työnohjauksen ohjaajana toimii koulutettu työnohjaaja, joka ohjaa ammattimaisesti prosessia, mutta ei anna valmiita ratkaisuja. Hän käyttää kysymyksiä, keskustelua ja erilaisia menetelmiä auttaakseen ohjattavia reflektoimaan ja kehittämään omaa työtään ja sitä myötä löytämään ja kehittämään itselleen sopivia käytänteitä ja menetelmiä.
Työnohjaaja voi hyödyntää ohjauksessaan erilaisia menetelmiä ja lähestymistapoja:
- Keskustelut ja reflektoinnit
- Luovat ja toiminnalliset menetelmät, kuten erilaiset rooliharjoitukset
- Ratkaisukeskeiset, psykodynaamiset tai voimavarakeskeiset lähestymistavat
- Case- ja tapausesimerkkien analysointi
Työnohjauksen merkitys nykypäivänä
Nykypäivän työelämä on täynnä jatkuvia muutoksia, kasvavia vaatimuksia ja työntekijöiden hyvinvointia vaikeuttavia haasteita. Työnohjaus auttaa yksilöitä, tiimejä ja organisaatioita kiinnittämään huomioita heidän omiin haasteisiinsa ja pohtimaan heille sopivia menetelmiä ja tapoja, jotta he voisivat tulevaisuudessakin jatkaa toimintaansa aktiivisesti ja menestyksellisesti.
Mahdollisia nykypäivän haasteita, joissa työnohjauksesta voi olla merkittävää hyötyä:
- Työhyvinvointi ja jaksamisen tukeminen: työnohjaus auttaa ennaltaehkäisemään työuupumusta ja stressiä. Se tarjoaa turvallisen tilan käsitellä työssä esiin nousevia haasteita, mikä parantaa työntekijöiden henkistä hyvinvointia.
- Työn laatu ja tehokkuuden parantaminen: Työntekijöiden työskentely tehostuu, kun he saavat riittävästi ohjausta ja tukea. He pystyvät kehittämään taitojaan ja löytämään uusia näkökulmia työnsä tekemiseen, mikä voi parantaa sekä työmotivaatiota että työn laatua.
- Muutosten ja kriisitilanteiden hallinta: Organisaatiot kohtaavat nykypäivän työelämässä jatkuvasti muutoksia, kuten nopeaa digitalisaatiota, rakenteellisia uudistuksia tai uusia työskentelytapoja. Työnohjaus auttaa työntekijöitä ja johtajia sopeutumaan muutoksiin ja käsittelemään niihin liittyviä tunteita ja haasteita.
- Ammatillinen kasvu ja kehittyminen: Työnohjaus tukee jatkuvaa oppimista ja ammatillista kehittymistä. Se voi auttaa työntekijöitä tunnistamaan vahvuuksiaan, kehittämään itseohjautuvuutta ja parantamaan vuorovaikutustaitojaan.
- Esihenkilöiden ja johtajien tukeminen: Esihenkilöt voivat hyötyä työnohjauksesta, koska se auttaa heitä kehittymään paremmiksi johtajiksi ja saamaan ulkopuolista näkökulmaa heidän johtamistyyliinsä.
- Työyhteisön ilmapiirin parantaminen: Työpaikan ilmapiiri paranee, kun työntekijät saavat ohjausta ja tukea ja heidän ajatuksiaan kuunnellaan aktiivisesti. Työnohjaus voi edistää avointa kommunikaatiota, ehkäistä konflikteja ja lisätä yhteisöllisyyttä.
- Eettisten kysymysten ja arvoristiriitojen käsittely: Monilla aloilla työntekijät kohtaavat haastavia eettisiä kysymyksiä ja arvovalintoja. Työnohjaus antaa tilaa reflektoida näitä kysymyksiä ja löytää ratkaisuja eettisesti kestävällä tavalla.
Nykyisessä nopeasti muuttuvassa työelämässä työnohjaus ei ole enää vain ylellisyyttä ja harvojen valittujen työntekijöiden tai yritysten etu, vaan se on välttämätön keino ylläpitää työntekijöiden hyvinvointia, työssä suoriutumista ja organisaation menestystä.
Työnohjaajaksi kouluttautuminen
Työnohjaajiksi voivat kouluttautua lähes kaikki, jotka ovat kiinnostuneita työn ja vuorovaikutustaitojen kehittämisestä. Edellytyksenä on vähintään opistotasoinen peruskoulutus ja omakohtaista kokemusta työnohjauksesta tai sitä lähellä olevasta prosessista. Useimmat työnohjaajaksi kouluttautuneista ovat kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, mutta työnohjaajat voivat toimia oikeastaan minkä tahansa alan työyhteisön kehittämistehtävissä.
Monet työnohjaajat tekevät työnohjausta sivutoimisesti, oman työnsä ohessa, mutta viime vuosina yhä useampi työnohjaajaksi kouluttautunut on perustanut oman yrityksen tai aloittanut itsenäisenä ammatinharjoittajana toimimisen. Työnohjaajakoulutus antaa erinomaiset valmiudet toimia työnohjaajana tai prosessikonsulttina sekä monipuolisia välineitä asiakastyöhön sekä ihmisten ja itsensä johtamiseen.
Turun kesäyliopiston koulutukset
Järjestämme lähes vuosittain työnohjaajakoulutuksia, joissa on mahdollisuus kouluttautua tiettyyn suuntaukseen erikoistuneeksi työnohjaajaksi.
- Voimavarakeskeisessä työnohjaajakoulutuksessa opiskellaan asiakkaita arvostavia dialogisia lähestymistapoja, joiden tavoitteena on vahvistaa työyhteisön, organisaation ja yksittäisen työntekijän toimijuutta ja kyvykkyyttä sekä tukea tavoitteellista työntekoa.
- Psykofyysinen työnohjaajakoulutus perustuu psykofyysiseen psykoterapiaan ja ihminen käsitetään sen mukaan kokonaisuutena, jossa keho ja mieli ovat erottamattomat. Koulutuksessa keskitytään erityisesti kliinisen asiakastyön työnohjaamiseen, mutta myös tiimityönohjaukseen, johdon ja organisaatioiden työnohjaukseen.
- ToToKo® -koulutus on ainutlaatuinen koulutus, jossa työnohjaajilla on mahdollisuus erikoistua nimenomaan työnohjaajien ohjaukseen. Koulutuksessa korostuvat kollegan kokemuksien ohjaus sekä työnohjaajien ammatillinen kasvu ja itseohjautuvuus, systeeminen ymmärrys ja valmentava ote.