WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto, jolla voi luoda esimerkiksi verkkosivuja, blogeja ja sovelluksia. Yli 40 prosenttia webistä käyttää WordPressiä, joten se on yksi suosituimmista WWW-sisällönhallintajärjestelmistä. WordPressiä käyttäviä kansainvälisiä organisaatioita ovat esimerkiksi TED Blog, Vogue, The Walt Disney Company, The Internet Encyclopedia of Philosophy sekä Sweden, kun taas suomalaisia organisaatioita ovat esimerkiksi Nokian jalkineet, Keskuskauppakamari, Viinilehti, Valteri sekä tietysti Turun kesäyliopisto. Vaikka nämä organisaatiot käyttävät sivustoillaan samaa WordPressiä, niiden ulkonäkö ja ominaisuudet eroavat silti merkittävästi toisistaan. WordPress sisältää runsaasti erilaisia ominaisuuksia ja lisäosia, joiden avulla jokainen voi luoda täysin omannäköisensä ja toisista erottuvan sivuston. Tällaisia lisäosia (plugins) ovat esimerkiksi nettikauppa, galleriat, postituslistat, foorumit, analytiikat sekä monet muut.
Miten WordPressin käytön voi aloittaa?
WordPressin voi ottaa käyttöön kahdella eri tavalla: yksi tapa on olla yhteydessä johonkin palveluntarjoajaan, joka auttaa WordPressin asentamisessa, muokkaamisessa, ylläpitämisessä ja mahdollisten ongelmatapausten ratkaisemisessa. Toinen tapa on asentaa WordPress itse, mutta tämä tapa vaatii käyttäjältä jonkinlaista tietoteknistä osaamista. WordPressin ns. arkikäyttö on kuitenkin joka tapauksessa helppoa, joten alkujärjestelyjen ja -asennusten jälkeen WordPressin käyttö, ylläpito ja tyypillisten verkkosisältöjen muokkaaminen ja päivittäminen on helppoa kenelle tahansa, riippumatta omista tietoteknisistä taidoista.
Mitä WordPressissä voi tehdä?
WordPressissä voi luoda uusia sivuja, kirjoittaa artikkeleja, määritellä avainsanoja ja kategorioita, lisätä mediatiedostoja, käydä keskusteluja, muokata ulkoasua, lisätä erilaisia vimpaimia, muokata teemoja, vahvistaa tietoturvaa, linkittää somekanavia ja paljon muuta. Kaikkia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia on haastavaa edes listata, sillä WordPressiä ja sen sisältämiä lisäosia kehitetään, päivitetään ja parannetaan jatkuvasti. Paras tapa tutustua WordPressin sisältämiin mahdollisuuksiin on käyttää WordPressiä ja kokeilla sen eri ominaisuuksia itse. Jos ei ole kuitenkaan ikinä käyttänyt WordPressiä, voi omatoiminen kokeilu ja tutkiminen olla aluksi melko haastavaa.
Jos WordPressin käytön aloittamiseen kaipaa tukea, niin kannattaa osallistua WordPress perusteet -kurssillemme, jossa perehdytään kouluttajan opastuksessa WordPressin käyttöön, ylläpitoon ja tyypillisten verkkosisältöjen muokkaamiseen ja päivittämiseen. Kurssin jälkeen kurssilaiset osaavat asentaa WordPressin, luoda ja muokata sen avulla omaa sisältöä sekä laajentaa ja muokata WordPress-sivuston vakiotoiminnallisuuksia ja -ulkoasua.
Tai jos on käyttänyt WordPressiä jo jonkin verran, mutta haluaisi syventää osaamistaan, niin tarjonnassamme on myös WordPress jatkokurssi, jossa keskitytään erityisesti WordPress-sivujen kustomoimiseen.
Tutustu ajankohtaisiin WordPress-koulutuksiin sekä koko koulutustarjontaan.
Lue myös: Löytävätkö asiakkaat yrityksesi nettisivuille? Tarkista Google-hakutuloksesi!