Kuvaus
Perheen arviointi on vaikeimpia tehtäviä, joita työntekijä voi kohdata. Lapsen kasvaessa perheessä juuri perhe muodostaa hänen kehitystään ja hyvinvointiaan keskeisimmin määräävän viitekehyksen. Perhe on myös oleellinen tekijä, kun arvioidaan lapsen avuntarvetta. Lasten hyvinvointi riippuu kyvystämme tunnistaa perheessä ne vahvuudet, joiden varaan voi rakentaa ja ne vaikeudet, joita suunnitelmallisesti pyrimme lievittämään. Kun perhettä arvioidaan kokonaisuutena yhdessä perheen kanssa, saamme tietoa lapsesta osana perheyhteisöä.
Perhearviointi tarjoaa järjestelmällisen havainnoinnin, kuvailun ja arvioinnin mallin ja rakenteen, jonka avulla työntekijä voi oppia perheen kanssa käymistään keskusteluista ja perheen keskinäisen vuorovaikutuksen tarkastelusta. Se tarjoaa myös joukon menetelmiä, jotka auttavat perhearviointia suorittavaa työntekijää edistämään perheen keskinäistä vuorovaikutusta.
Aika
12.09. – 07.11.2024
torstaisin 12.9., 10.10. ja 7.11.2024 klo 9.00-15.45
Paikka
Koulutus toteutetaan etäopetuksena verkon välityksellä (livevideo-opetus Teamsilla), ei tallennetta. Saat sähköpostiisi osallistumislinkin ennen koulutuksen alkua. Voit osallistua tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tarvitset toimivan nettiyhteyden ja tietokoneen peruskäyttötaidot.
Kysy tarvittaessa lisää: kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi, 02 232 3302.
Kohderyhmä
Perhearviointimenetelmä soveltuu hyvin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työntekijöille, jotka työskentelevät perheiden kanssa. Menetelmä antaa konkreettisia työkaluja esim. lastensuojelu- ja lastenvalvontatyöhön, perheneuvola- ja perhetyöhön, lasten- ja nuorisopsykiatriaan sekä terapiatyön tueksi.
Tavoite
Arviointimenetelmän avulla perheen toimintakykyä, vahvuuksia ja vaikeuksia voidaan kuvata yksityiskohtaisesti ja suhteellisen objektiivisesti havainnoiden. Perheterapian kentästä nouseva perhearviointi pyrkii arvioimaan niin perhettä kokonaisuutena kuin sen jäsenten keskinäisiä suhteita. Perheen toimintaa arvioitaessa ja tukitoimia suunniteltaessa tulee ottaa huomioon myös ne perheen ulkopuolelta tulevat tekijät, jotka haittaavat perheenjäsenten kykyä vastata lasten tarpeisiin.
Perheen toimintakyvyn, vahvuuksien ja vaikeuksien arviointi voi auttaa seuraavissa haasteissa:
- kun suunnitellaan lapsen ja perheen mahdollisesti tarvitsemia palveluja, tukitoimia tai interventioita
- kun arvioidaan ja mitataan perhetyöstä seuraavia muutoksia
- kun suoritetaan tutkimusta perhe-elämän ja perhesuhteiden alueella.
Opintopisteet
3 op
Sisältö
Perheen toimintakyvyn, voimavarojen, vahvuuksien ja vaikeuksien arviointimenetelmä koostuu menetelmistä ja työkaluista, jotka auttavat perheen toimintakyvyn, voimavarojen ja vaikeuksien arvioinnissa.
Niitä ovat
- toimintamalli, jolle perhearviointi perustuu, sekä perhearvioinnin tapa kuvailla, arvioida ja tallentaa perheen elämää ja keskinäisiä suhteita koskevia tietoja
- taidot ja menetelmät, joilla työntekijä voi auttaa arvioitavan perheen jäseniä kehittämään keskinäistä vuorovaikutustaan ja puhumaan työntekijälle elämästään perheenä
- haastattelumallit, joita vuorovaikutusmenetelmiä käyttävä työntekijä voi hyödyntää
- perhearviointilomakkeet.
Koulutusprosessi vastaa sisällöltään viittä päivää, joista
- kolme päivää on lähiopetusta sisältäen luentoja ja toiminnallisia harjoituksia.
- kahden työpäivän panos kuluu etukäteis- ja välitehtävien suorittamiseen.
Koulutus järjestetään yhteistyössä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa.
Kouluttajat
psykoterapeutti VET Marjukka Laukkanen
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n vaativan erityistason psykoterapeutti Marjukka Laukkanen on saanut Perhearviointikouluttajan koulutuksen.
Lisätietoja
Sisältöasiat:
kouluttaja Marjukka Laukkanen, marjukka.laukkanen@mieli.fi, puh. 040 352 4838
Turun kesäyliopisto:
koulutussihteeri Susanne Peltonen, susanne.peltonen@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1142
rehtori Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1146
Muu informaatio
Koulutuksesta sanottua:
- ”Koulutuksen anti oli sellaista, jota voin hyödyntää suoraan työssäni. Erittäin hyödyllinen kokonaisuus.”
- ”Erinomainen kouluttaja, koulutus hyvin käytännönläheinen, työhön sovellettavissa, hyviä esimerkkejä”.
- ”Sain konkreettisen työvälineen, joka tuo selkeyttä ja systemaattisuutta työhöni.”
- ”Loistava ja asiantunteva kouluttaja! Sain kannustusta ja rohkaisua asiakastyöhön.”
- ”Sain paljon uusia eväitä työhöni. Osaan nyt kohdata perheet paremmin.”
Hinta
745 €
Hinta sisältää koulutuksen, jaettavan koulutusmateriaalin sekä suomenkielisen Perhearviointioppaan haastattelulomakkeineen. Ilmoitathan lomakkeella myös postiosoitteesi oppaan lähetystä varten.
Osallistumismaksu maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Verkkomaksutavat: verkkopankit, mobiilimaksutavat (MobilePay, Pivo, Siirto), korttimaksutavat (Visa, Mastercard) sekä lasku- ja osamaksutavat (OP Lasku, OP Tililuotto, Walley, Alisa Yrityslasku). Jos esim. työnantaja maksaa osallistumismaksun puolestasi, voit valita maksutavaksi myös laskun (laskutuslisä 5 €). Hinta ei sisällä eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Ilmoittautumiset
11.09.2024 mennessä