Kuvaus
Seksuaalineuvojakoulutus tarjoaa laajan perustan seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden monipuoliseen ymmärtämiseen. Koulutus valmentaa ammattilaisia tukemaan ja neuvomaan eri elämäntilanteissa olevia asiakkaita seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Opintojen aikana perehdytään seksuaalisuuden biologisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin ulottuvuuksiin sekä opitaan kohtaamaan asiakkaat yksilöllisesti ja kunnioittavasti. Koulutus sopii sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille, jotka haluavat syventää osaamistaan ja kehittää asiakaslähtöistä työtapaansa.
Aika
05.09.2025 – 02.10.2026
Syksy 2025
SEM 1: 5.-6.9. lähi Paikka: Linnasmäki, Lustokatu 7
SEM 2: 24.9. etä
SEM 3: 28.-29.10. etä
SEM 4: 19.12. etä
Kevät 2026
SEM 5: 2.-3.2. lähi Paikka: Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4
SEM 6: 19.-20.3. hybridi SEKS26 opintomatka H:ki
SEM 7: 9.-10.4. etä
SEM 8: 18.5. etä
Syksy 2026
SEM 9: 26.-27.8. etä
SEM10: 30.9.-2.10. lähi Paikka: Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4
Paikka
Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon, nuorisotyön sekä opetustoimen ammattilaisille, sekä muille, jotka tarvitsevat opintoja osaksi työtään.
Seksuaalineuvojakoulutukseen osallistujat tulevat yleensä eri aloilta ja edustavat monia eri ammattiryhmiä. Seksuaalineuvojan pätevyyden suorittaneissa on ollut muun muassa fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä, sosionomeja, perhetyöntekijöitä, psykoterapeutteja, työnohjaajia, lääkäreitä ja opettajia.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on antaa valmiudet seksuaalineuvojana työskentelemiseen ja seksuaalisuuden arvostavaan kohtaamiseen eri ikäryhmiä, seksuaalisuuden eri monimuotoisuuksia ja kulttuureja edustavien asiakkaiden parissa.
Koulutus mahdollistaa Suomen seksologisen seuran auktorisoinnin ja seksuaalineuvoja (SSS) nimikkeen käyttämisen, mikäli opiskelija täyttää auktorisoinnille muutoin vaadittavat kriteerit https://fias.fi/seksuaalineuvoja/
Katso tarkemmat osaamistavoitteet täältä.
Sisältö
Koulutus sisältää seksuaalineuvonnan teoria- ja menetelmäopintoja sekä SAR (Sexual Attitude Reassessment) opintoja.
Koulutuksessa perehdytään mm. seuraaviin teemoihin:
- Seksuaalisuuden kulttuurikuva (historia, kulttuuri, sosiologia, uskonto)
- Seksuaalisuuden kehittyminen (lääketieteellinen ja psykososiaalinen näkökulma)
- Seksuaalisuuden kohtaaminen (bio-psyko–sosiaalinen näkökulma)
- Seksuaalisuus elämänkaaren eri vaiheissa
- Seksuaalisuuden moninaisuus
- Seksuaalineuvonnan ja -terapian perusteita
- Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö
- Seksuaalihäiriöt ja -ongelmat
- Oman seksuaalisuuden työstäminen (SAR opinnot)
- Eettiset kysymykset
- Anatomia ja fysiologia
- Seksuaalisuus, sairastuminen ja vammautuminen
- Seksuaalineuvonnan ja ohjauksen menetelmät
- Elämänkriisit ja seksuaalisuus
- Seksuaalinen identiteetti ja orientaatio
Koulutuksen integratiivisessa viitekehyksessä hyödynnetään ratkaisukeskeisen, kognitiivisen, pari- ja perheterapian sekä tunnekeskeisen terapian perusajatuksia ja työmenetelmiä.
Kouluttajat
Pääkouluttajina toimivat
Hilkka Putkisaari
kouluttajapsykoterapeutti(VET), taidepsykoterapeutti, tunnekeskeinen pariterapeutti (ICEEFT), seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi (NACS), Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS), työnohjaaja (STOry), johdon työnohjaaja ja Coach Master-CSLE®, KM
Sari Hietala
perhe- ja paripsykoterapeutti, psykoterapeutti (kognitiivis-analyyttinen), toimintaterapeutti (AMK), suggestoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi (NACS), Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS), työnohjaaja, johdon työnohjaaja ja Coach Master-CSLE®, TtM.
Lisäksi vierailevia asiantuntijaluennoitsijoita.
Suoritustapa
Opinnot sisältävät lähi- ja etäopetusta (Zoom) sekä itsenäistä opiskelua.
Koulutus sisältää yhteensä 18 koulutuspäivää, jotka koostuvat luennoista, ryhmätöistä, harjoituksista, opiskelijan oman prosessin ohjauksesta, vertaistyöryhmien ohjauksesta ja lopputyön ohjauksesta.
Itsenäinen opiskelu sisältää perehtymistä alan tutkimusraportteihin ja kirjallisuuteen, syventävänä lopputyönä yhden asiakasprosessin kirjallisen kuvauksen (teoria + prosessin) sekä vertaisryhmätyöskentelyä.
Lisäksi opintoihin kuuluu seksuaalineuvontaharjoitteluna tehtävää asiakastyötä sekä koulutuspäiviin sisällytettynä 16 tuntia ryhmätyönohjausta seksuaalineuvonnasta Suomen Seksologisen Seuran kriteerit täyttävältä työnohjaajalta.
Lue lisää suoritustavasta täältä.
Lisätietoja
Koulutuksen käytännön asiat
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi, 044-720 1143
Koulutuksen sisällöstä voi esittää kysymyksiä kouluttajille sähköpostilla hilkka.putkisaari@artera.info tai posti.terapisti@gmail.com
Lisätietoja hakeutumisesta
Koulutukseen ilmoittautuneille järjestetään valintahaastattelu etänä (ajankohta tarkennetaan myöhemmin).
Lopulliset valinnat koulutukseen tehdään haastatteluiden pohjalta, koulutukseen hyväksyminen vahvistetaan ilmoittautuneille kirjallisesti.
Koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä.
Hinta
2350 €
Hinta sisältää opetuksen, etäopintojen ja kehittämistyön ohjauksen, ryhmätyönohjauksen sekä Helsingin opintomatkan luennot, koulutukset ja vierailut (matka- ja majoituskuluista sekä mahdollisista muista kustannuksista osallistuja vastaa itse).
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Ilmoittautumiset
22.08.2025 mennessä