Ravitsemus ja elintavat

Aika

01.10.2023 – 31.05.2024

Jakso on mahdollista suorittaa joko syksyllä 2023: loka-joulukuu tai keväällä 2024: maaliskuu-toukokuu (opiskelija valitsee itselleen sopivan ajankohdan). Verkkokurssien aikataulut vahvistuvat myöhemmin.

Esitiedot

Ravitsemustieteen perusteet (5 op) -opintojakso.

Tavoite

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin
  • Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta
  • Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa
  • Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle
  • Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita
  • Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa
  • Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet
  • Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet

Opintopisteet

5 op

Sisältö

  • Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin
  • Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen
  • Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille
  • Lihavuus ja painonhallinta
  • Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi
  • Työ ja ravitsemus

Suoritustapa

Verkkotallenteet, oppimistehtävä verkossa. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä

Kirjallisuus

  • Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyyOppiportista).
  • Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.

Emoyliopisto

Itä-Suomen yliopisto

Muu informaatio

Opintojakso on osa Ravitsemustieteen perusopintoja.

Jos olet jo suorittanut tämän opintojakson johonkin toiseen oppiaineeseen (esim. terveysliikunta, kansanterveystiede), opintojaksoa ei tarvitse tehdä uudelleen ravitsemustieteen opintoihin. Opintojaksosta on kuitenkin haettava korvaavuutta (aikaisempi
suoritus ei voi olla yli 5 vuotta vanha). Korvaavuuden käsittely edellyttää aina voimassa olevaa opinto-oikeutta eli muistathan hakea mahdollista korvaavuutta ennen kuin opinto-oikeutesi päättyy.

Hinta

95 €

Opintomaksu koostuu kahdesta osasta:

  • Turun kesäyliopiston opintomaksu 50 € (maksetaan laskulla Turun kesäyliopistoon)
  • Itä-Suomen avoimen yliopiston opintomaksu 45 € (maksetaan verkkomaksulla Peppi-järjestelmässä. Ohjeet lähetetään kurssivahvistuksen yhteydessä).

 

Ilmoittautumiset

01.10.2023 mennessä

Huom!

Online-ilmoittautuminen on päättynyt, ota yhteyttä toimistoon
Aika

01.10.2023 – 31.05.2024

Jakso on mahdollista suorittaa joko syksyllä 2023: loka-joulukuu tai keväällä 2024: maaliskuu-toukokuu (opiskelija valitsee itselleen sopivan ajankohdan). Verkkokurssien aikataulut vahvistuvat myöhemmin.

Esitiedot

Ravitsemustieteen perusteet (5 op) -opintojakso.

Tavoite

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin
  • Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta
  • Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa
  • Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle
  • Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita
  • Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa
  • Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet
  • Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet
Opintopisteet

5 op

Sisältö
  • Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin
  • Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen
  • Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille
  • Lihavuus ja painonhallinta
  • Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi
  • Työ ja ravitsemus
Suoritustapa

Verkkotallenteet, oppimistehtävä verkossa. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä

Kirjallisuus
  • Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyyOppiportista).
  • Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.
Emoyliopisto

Itä-Suomen yliopisto

Muu informaatio

Opintojakso on osa Ravitsemustieteen perusopintoja.

Jos olet jo suorittanut tämän opintojakson johonkin toiseen oppiaineeseen (esim. terveysliikunta, kansanterveystiede), opintojaksoa ei tarvitse tehdä uudelleen ravitsemustieteen opintoihin. Opintojaksosta on kuitenkin haettava korvaavuutta (aikaisempi
suoritus ei voi olla yli 5 vuotta vanha). Korvaavuuden käsittely edellyttää aina voimassa olevaa opinto-oikeutta eli muistathan hakea mahdollista korvaavuutta ennen kuin opinto-oikeutesi päättyy.

Hinta

95 €

Opintomaksu koostuu kahdesta osasta:

  • Turun kesäyliopiston opintomaksu 50 € (maksetaan laskulla Turun kesäyliopistoon)
  • Itä-Suomen avoimen yliopiston opintomaksu 45 € (maksetaan verkkomaksulla Peppi-järjestelmässä. Ohjeet lähetetään kurssivahvistuksen yhteydessä).

 

Ilmoittautumiset

01.10.2023 mennessä

Huom!
Online-ilmoittautuminen on päättynyt, ota yhteyttä toimistoon
Katso yleiset peruutusehdot
Tulosta