Kuvaus
Työelämän murroksessa työntekijöiltä ja esimiehiltä vaaditaan uudenlaisia itsensä johtamisen taitoja. Vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu sekä johtamisessa että alaistaidoissa. Toimiva ja hyvinvoiva työyhteisö ja hyvä työilmapiiri on mahdollista saavuttaa. Työtehtävissä on mahdollista oppia ja kasvaa. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa ja työote luo puitteet tulokselliselle työelämän taitojen kehittämiselle.
Aika
27.09.2021 – 29.09.2022
Lähiopetus (12 pv):
Syksy 2021: 27.-28.9., 2.11., 9.12.2021 klo 9-16
Kevät 2022: 14.1., 16.2., 22.3., 26.4., 25.5.2022 klo 9-16
Syksy 2022: 16.8., 28.-29.9.2022
Paikka
Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4
Koulutus toteutetaan tilanteen salliessa lähiopetuksena. Koulutukseen voi tarvittaessa osallistua myös etänä. Etäosallistujilta edellytetään kameran käyttöä. Koulutustilassa huomioidaan turvavälit ja muut koronaohjeistukset. Koronatilanteen edellyttäessä koulutuspäiviä voidaan toteuttaa kokonaan etäopetuksena (online-opetus Zoomilla).
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu kaikille, jotka tarvitsevat valmennustyökaluja erilaisten kohderyhmien tavoitteelliseen ja menestykselliseen ohjaamiseen ja mentaalivalmennukseen. Koulutus soveltuu monipuolisesti eri työelämän alueille mm. urheiluvalmentajat, ohjaajat, kouluttajat, kuraattorit, terveydenhoitajat, sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat, opettajat, rehtorit, diakonit, psykologit, HR- asiantuntijat, esimiehet, esiintyjät yms, jotka tarvitsevat työvälineitä vuorovaikutustyöhönsä ja sen laadukkaaseen kehittämiseen.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on oppia hyödyntämään ratkaisukeskeisiä, käyttäytymisterapeuttisia ja kehollisia, sekä mindfulness -valmennustyökaluja ryhmien ja yksilöiden tavoitteelliseen työskentelyyn erilaisten toimintaa rajoittavien psyykkisten ilmiöiden työstämiseksi ja psykologisen pääoman ja itsensä johtamisen vahvistamiseksi.
Opintopisteet
25 op
Sisältö
- Ratkaisukeskeinen psyykkisen valmennuksen prosessi ja sen ohjaaminen
- Moderniin motivaatioteoriaan pohjautuva valmentaminen
- Tietoinen läsnäolo ja kehotietoisuus (Mindfulness) psyykkisen valmennuksen kulmakivenä
- Stressin neuropsykologinen anatomia ja stressinhallinnan ja palautumisen fysiologia
- Vuorovaikutus- ja palautetaidot
- Valmentava johtaminen
- Myönteisyyden vahvistaminen
- Mielenhallinnan neuropsykologinen perusta
- Psyykkiset esteet ja niiden työstäminen:
- Haastavat tunteet ja tunnesäätely
- Rajoittavat uskomukset ja ajatukset ja niiden kanssa työskentely
- Univaikeudet
- Ahdistuneisuus, pelot ja mielialan muutokset
- Jännitys
- Elämänkriisit ja muutokset
Kouluttajat
FM, Kouluttajapsykoterapeutti (VET), työyhteisövalmentaja, työnohjaaja (Story), Coach (ICF:n ACC-taso), Mindfulness-ohjaaja (CFM, MBSR) Anita Hedman
Lisäksi asiantuntijavierailijoita (jääkiekkovalmentaja Juuso Nieminen, urheilupsykologi Päivi Granholm, kehopsykoterapeutti Teija Pihkola) soveltuvissa osissa.
Suoritustapa
Koulutusprosessi sisältää 12 lähipäivää, sekä 5 x 2 tuntia vertaisryhmätyöskentelyä ja 15 tuntia valmennusharjoittelua ja perehtymistä kirjallisuuteen. Osallistujilta edellytetään mahdollisuutta harjoitteluasiakkaan hankintaan.
Lisätietoja
Sisältöasiat:
kouluttaja Anita Hedman, anihedman@gmail.com, puh. 050 307 4006
Turun kesäyliopisto:
koulutussuunnittelija Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1146
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1143
Muu informaatio
Psyykkinen valmentaja -koulutuksessa painotetaan terapeuttisia sovelluksia asiakastyöhön, jossa ammattilaiset kohtaavat asiakkaita, joiden muutosprojekteja, elämänhallintaa yms. estävät erilaiset psyykkiset esteet tai oireet. Koulutuksessa ei käsitellä ICF:n ammatticoachin ydintaitoja, joten sen pohjalta ei voi hakea ICF:n sertifikaatteja.
Ratkaisukeskeinen valmentaja -koulutus sen sijaan perustuu ICF:n ammatticoachin ydintaitoihin ja koulutuksen valmennusmenetelmät ovat suunnattu erityisesti työelämän muutosprosessien valmentamiseen ja valmentavan esimiestyön tueksi. ICF:n sertifiointien kriteerit löytyvät täältä. Esim. ACC-sertifikaatin yksityiskohtaiset edellytykset käydään myös koulutuksessa läpi, mutta yleisesti ottaen voi sanoa, että sertifikaatti edellyttää myös muuta kuin koulutuksen ja asiakastyön tunnit. Tämän koulutuksen sertifiointipolku on ns. portfoliopolku, jonka kriteerit löytyvät täältä.
Hinta
2100 €
Maksun voi suorittaa useammassa erässä (max kolme erää).
Ilmoittautumiset
26.09.2021 mennessä
Huom!