Kuvaus
Aika
18.04.2023
tiistaina 18.4.2023 klo 9-16
Paikka
Koulutus toteutetaan etäopetuksena verkon välityksellä (reaaliaikainen opetus Zoomilla). Koulutus myös tallennetaan ja tallenne on käytössäsi kahden viikon ajan koulutuksen jälkeen. Saat sähköpostiisi osallistumislinkin ennen koulutuksen alkua. Voit osallistua tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Tarvitset toimivan nettiyhteyden ja tietokoneen peruskäyttötaidot. Kysy tarvittaessa lisää: kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi, 02 232 3302.
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu kaikille kuolinpesien, pesänselvityksen ja perinnönjaon kanssa työtehtävissään toimiville lakimiehille.
Sisältö
1920-luvulta nykypäivään Suomessa on ollut voimassa kolme erilaista ottolapsilakia ja kaksi isyyslakia. Lisäksi perillisasemaan saattoi vanhempien lakien mukaan päästä myös miehen vapaaehtoisen tunnustamisen kautta ja kihlalapsena. Toisaalta avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista vuonna 1922 annetun lain mukaan määrätty tai sovittu elatusvelvollisuus ei tuottanut lapselle perillisasemaa isänsä jälkeen. Kun kuolinpesät ovat usein pitkään jakamatta, perillisasemaan liittyviä kysymyksiä saatetaan joutua ratkaisemaan hyvinkin vanhojen lakien ja voimaantulosäännösten pohjalta. Lisäksi vuoden 2015 isyyslain myötä tilanne muuttui sikäli, että nykyään lapsella on mahdollisuus perintöoikeuden mukanaan tuovan isyyden vahvistamiseen syntymävuodestaan riippumatta ja myös siinä tapauksessa, että mies on kuollut.
Tämän hetken kuolinpesissä oman kasvavan ongelmakenttänsä muodostavat ns. poissaolevat perilliset. Etenkin ulkomaankytkennät tuottavat lisääntyvässä määrin tilanteita, joissa vainajalla on tietymättömissä oleskelevia perillisiä tai on epäselvää, jäikö perillisiä ylipäätään, kun sukuselvitystä ei ulkomailta syystä tai toisesta ole mahdollista saada. Nämäkin pesät on kuitenkin lain mukaisessa järjestyksessä selvitettävä ja jaettava. Entistä useammin tarvitaan sekä poissa olevien edunvalvontaa että perinnön kymmenen vuoden vanhentumisajan kulumista jaon lopullisena päätepisteenä.
Koulutuspäivän tarkoituksena on luoda selkeä kokonaiskuva näistä ensi silmäyksellä ehkä sekavilta vaikuttavista tilanteista ja antaa osallistujille valmiudet toimia tällaisia osakkaita käsittävissä kuolinpesissä sekä ratkaista niihin liittyviä kysymyksiä. Koulutus on tarkoitettu kaikille kuolinpesien, pesänselvityksen ja perinnönjaon kanssa työtehtävissään toimiville lakimiehille.
- Ottolasten kolme lakia: 1925, 1979 ja 2012
- Tärkeät päivät: adoptiopäivä ja perittävän kuolinpäivä
- Ottovanhempien disponointimahdollisuudet, siirrot järjestelmästä toiseen, lakien voimaantulo- ja siirtymäsäännökset
- Kuka perii ottolapsen, kenet ottolapsi perii
- Kaksi isyyslakia: 1979 ja 2015. Au-lapsilaki, tunnustaminen, kihlalapset; taannehtivuus
- ”Vanhat” isyydet, kuolleen miehen isyyden vahvistaminen, perinnönjaon jälkeen vahvistettu isyys
- Poissaolevat perilliset, edunvalvonta, perillisen ulkomailta etsimiseen liittyvät kysymykset
- Perintöoikeuden vanhentuminen lopullisena takarajana
Kouluttajat
OTT, dosentti Eva Gottberg
Lisätietoja
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1143
rehtori Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, puh. 044 720 1146
Hinta
260 €
Hinta voimassa vain maksettaessa verkkomaksulla, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Laskutuslisä 5 €. Muistathan valita oikean tuotteen lisäksi myös kyseisen maksutavan.
Ilmoittautumiset
04.04.2023 mennessä