Kuvaus
Muistikoordinaattori on etenevien muistisairauksien hoitoon perehtynyt terveydenhuollon ja/tai sosiaalialan ammattilainen. Muistikoordinaattorilla on laajat tiedot eri muistisairauksista, niiden vaikutusmekanismeista ja hoitomuodoista sekä diagnostisista arviointityökaluista ja -menetelmistä.
Muistikoordinaattori-koulutus on työelämälähtöistä lisä- ja täydennyskoulutusta. Koulutuksessa hankittu erityisosaaminen on hyödynnettävissä muistisairaan ihmisen kohtaamisessa ja hoidossa.
Koulutus on verkkokoulutus, joka sisältää yhteensä 16 reaaliaikaista verkko-opetuspäivää ja itsenäistä opiskelua verkkoympäristössä. Opiskelu on prosessiluonteista ja kestää hieman yli vuoden.
Aika
11.03.2025 – 19.05.2026
Verkko-opetuspäivät (reaaliaikaiset etäluennot):
- tiistai ja keskiviikko 11.−12.3.2025
- tiistai 8.4.2025
- tiistai 29.4.2025
- tiistai ja keskiviikko 20.−21.5.2025
- tiistai ja keskiviikko 9.−10.9.2025
- tiistai 14.10.2025
- tiistai 11.11.2025
- tiistai ja keskiviikko 13.−14.1.2026
- keskiviikko 18.2.2026
- tiistai 17.3.2026
- tiistai 14.4.2026
- tiistai 19.5.2026
Verkko-opetuspäivien kesto on kello 9.00–15.30.
Paikka
Verkkokoulutus (reaaliaikaiset etäluennot).
Kohderyhmä
Koulutukseen voivat hakea sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinnon tai ammatillisen opistoasteen suorittaneet ja muutoin riittävät opiskeluvalmiudet omaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Tavoite
Koulutuksen suoritettuasi osaat toimia muistisairaiden ja heidän omaistensa/läheistensä ammatillisena tukena kaikissa sairauden vaiheissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten konsultoijana muistiasiakkaiden kohtaamisen ja hoidon kysymyksissä.
Tarkemmat osaamistavoitteet löydät täältä.
Opintopisteet
30 op
Sisältö
Keskeiset sisällöt
Muistikoordinaattori – muistiterveyden erityisosaaja koulutuksen erityisosaaminen on koostuu kahdesta kokonaisuudesta:
Asiakas- ja yhteistyöosaaminen muistihoitotyössä (24 op)
- Eettiset ja juridiset lähtökohdat muistihoitotyössä (2 op)
- Logoterapeuttisen ajattelun ja Tunteva-mallin mahdollisuudet muistiasiakkaan ja läheisen kohtaamisessa sekä tukemisessa (2 op)
- Muistikuntoutumista tukevat palvelut ja ohjaus (5 op)
- Muistiosaamisen kehittäminen palveluasumisessa – laatua elämän loppuun saakka (5 op)
- Muistikuntoutumista tukeva kotihoito (5 op)
- Muistisairauksiin liittyvä osaaminen ja asiantuntijuus (5 op)
Muistitutkimus- ja kehittämisosaaminen (6 op)
- Muistisairauksiin liittyvä osaaminen on asiantuntijuuden kivijalkana. Tähän sisältyy osaamisen syventäminen ja uuden tiedon hyödyntäminen muistisairauksista ja muista sairauksista, lääkehoidon toteuttamisesta ja erilaista testeistä ja erityiskysymyksistä.
Kouluttajat
Vastuuopettajana on Riitta Räsänen, YTT, TtM, lehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö.
Koulutuksen toteutuksessa käytetään myös muuta Jyväskylän ammattikorkeakoulun opetushenkilöstöä ja ulkopuolisia kouluttajia.
Suoritustapa
Opiskelu on prosessiluonteista ja kestää yhden vuoden ja kaksi kuukautta. Koulutukseen sisältyy 16 reaaliaikaista verkko-opetuspäivää (128 tuntia), itsenäistä opiskelua verkkoympäristö Moodlessa (642 tuntia). Itsenäinen opiskelu sisältää luentotallenteiden katsomista, oppimistehtäviä, kirjallisuuden / artikkelien lukemista. Itsenäinen kehittämistehtävä (40 tuntia).
Koulutus arvioidaan hyväksytty / hylätty -asteikolla. Arviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseen. Hyväksytty osaamisen arviointi edellyttää riittävää tietoperustaa ja sen soveltamista.
Opiskelijan hyväksytty suoritus viedään OPH:n ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun, mikäli opiskelija antaa siihen suostumuksensa. Suostumusta suoritustietojen tallentamiseen kysytään ilmoittautumisvaiheessa. Koulutuksessa hankittu osaaminen on näin tunnistettavissa ja tunnustettavissa esimerkiksi myöhemmin suoritettavissa opinnoissa tai työelämässä.
Lisätietoja
rehtori Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, 044 720 1146
Muu informaatio
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Hyvinvointiyksikön kanssa. Koulutus toteutetaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun opetussuunnitelman mukaan noudattaen Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkintosääntöä sekä pedagogisia ja eettisiä periaatteita. Koulutus järjestetään yhdessä Mikkelin kesäyliopiston ja Keski-Pohjanmaan kesäyliopiston kanssa.
Hinta
3295 €
Koulutusmaksu sisältää verkkovälitteisen opetuksen, etäopintojen ohjauksen ja kehittämishankkeen ohjauksen. Opiskeluun liittyvät mahdolliset opintokäynnit opiskelija kustantaa itse. Maksun voi suorittaa useammassa erässä koulutuksen aikana.
Ilmoittautumiset
17.02.2025 mennessä
Peruutusehdot
Ilmoittautumisen koulutukseen voi peruuttaa maksutta 17.2.2025 mennessä (kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi).