Kuvaus
Metsämieli kutsuu polulle kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia, ihmisyyttä ja itsensä tuntemista. Metsämieli-menetelmä perustuu luonnon tutkittuihin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin, joita tehostetaan erilaisin luonnon inspiroimin harjoittein. Metsämieli-ohjaajia on koulutettu Suomessa jo noin kymmenen vuoden ajan.
Metsämielen taustateorioista löytyy myös mm. mindfulnessia, käyttäytymistieteitä sekä positiivista psykologiaa. Koulutuksessa perehdymme luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen, mielentaitojen merkitykseen arjessa sekä Metsämieli-menetelmän soveltamiseen ja harjoitusten ohjaamiseen. Koulutus antaa eväitä omien voimavarojen huoltamiseen sekä konkreettista osaamista Metsämieli-harjoitusten hyödyntämiseksi osana omaa työtä.
Aika
10.04. – 11.04.2025
Paikka
Turku (tarkempi paikka vahvistuu myöhemmin)
Koulutus järjestetään lähiopetuksena, ei etäosallistumismahdollisuutta.
Kohderyhmä
Metsämieli-ohjaajakoulutus (2 op) on tarkoitettu ammattilaisille, jotka haluavat hyödyntää Metsämieli-menetelmää monipuolisesti omassa työssään, esim. vapaaehtoistoiminnassa, kuntoutus- ja valmennusalalla, kasvatus- ja opetusalalla, ohjelmapalveluissa tai matkailutuotteissa.
Koulutuksen pääsyvaatimuksena on vähintään jokin seuraavista:
- luontoalan koulutus tai pitkäaikainen vapaaehtoistyö luontotoiminnan parissa
- psyykkisen hyvinvoinnin koulutustausta (esim. kasvatus- tai opetusala, sosiaali- ja terveydenhuolto)
- Metsämieli-peruskurssin ja/tai vetäjäkoulutuksen suorittaminen.
Osallistujalta edellytetään riittäviä fyysisiä ja psyykkisiä valmiuksia: Rauhallinen 2 – 3 kilometrin kävely ja seisahtelu luonnossa sujuu ponnistuksitta. Osallistujalla on jaksamista vuorovaikutukseen, arvostavaan keskusteluun, kuuntelemiseen ja keskittymiseen. Metsämieli-vetäjäkoulutuksen käyminen ensin on suositeltavaa, mikäli osallistujalla ei ole aikaisempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta luontoympäristössä.
Opintopisteet
2 op
Sisältö
Metsämieli-ohjaajakoulutuksessa perehdymme tutkittuun tietoon luonnon hyvinvointivaikutuksista, mielentaitoihin, Metsämieli-menetelmän taustoihin sekä harjoitteiden ohjaamiseen.
Keskeiset sisällöt:
- Metsämieli-menetelmän periaatteet
- Luonnontuntemus ja luonnossa liikkuminen
- Metsämieli-ohjaajana toimiminen
- Palvelun suunnittelu ja valmistelu
- Vastuullisuus
Ohjelma:
To 10.4.2025 klo 10:00-17.30
- 10:00 Koulutuksen avaus ja tavoitteet
- 10:30 Metsämieli-menetelmän ydinteemat -luento
- 12:00 Lounas (omakust.)
- 13:00 Metsämieli-harjoitukset lähimaastossa
- 14:30 Metsämieli-ohjausharjoitukset lähimaastossa
- 16:00 Metsämielen soveltaminen eri asiakasryhmille, välitehtävän ohjeistus
- 17:30 Koulutuspäivän päätös
Pe 11.4.2025 klo 10:00-17:30
- 10:00 Päivän avaus ja tavoitteet
- 10:30 Ohjaamisen taidot -luento, osaamistasojen kartoitus, oma harjoitussuunnitelma
- 12:00 Lounas (omakust.)
- 13:00 Metsämieli-ohjausharjoitukset
- 16:00 Metsämieli-tuotteistus
- 17:30 Koulutuksen päätös
Kouluttajat
Elina Lilja
Metsämieli-kouluttaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, luontomatkailun ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuottaja
Elina on monipuolinen mielen hyvinvoinnin ja luontolähtöisten palveluiden ammattilainen. Hän harrastaa ja liikkuu monipuolisesti luonnossa myös vapaa-ajalla. Hän ohjaa ja kouluttaaa asiakkaita iloisella ja valoisalla olemuksellani. Koulutuksiin osallistuville hän pyrkii ohjauksilla tuottamaan oivalluttavia kokemuksia sekä vuorovaikutuksen kautta uusia näkökulmia. Näin osallistujat voivat inspiroitua niin oman kuin asiakkaidensa hyvinvoinnin tukemisesta pienin muutoksen askelin, hyödyntäen luontoa ja läsnäoloa sekä kehittäen tietoisuustaitoja ja itsetuntemusta.
Suoritustapa
Osallistuminen koulutuspäiviin. Koulutus sisältää ennakkotehtävän sekä koulutuspäivien välissä toteutettavan välitehtävän.
Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet saavat todistuksen sekä pätevyyden ohjata kaikkia Metsämieli-harjoitteita (siemen-, taimi- ja puu-tasot). Metsämieli-ohjaaja saa halutessaan yhteystietonsa näkyville metsamieli.fi -sivuston ohjaajalistalle.
Ennakkotehtävä:
Lue Sirpa Arvosen kirja: Metsämieli – Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin ja kokeile muutamia kirjan harjoitteita.
Opiskelijan hyväksytty opintosuoritus viedään OPH:n ylläpitämään Oma Opintopolku -palveluun, mikäli opiskelija antaa siihen suostumuksensa. Suostumusta suoritustietojen tallentamiseen kysytään ilmoittautumisvaiheessa. Koulutuksessa hankittu osaaminen on näin tunnistettavissa ja tunnustettavissa esimerkiksi myöhemmin suoritettavissa opinnoissa tai työelämässä.
Lisätietoja
rehtori Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, 044 720 1146
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi, 044 720 1143
Muu informaatio
Kurssille otetaan max. 12 osallistujaa.
Hinta
450 €
Hinta sisältää opetuksen, sähköisen koulutusmateriaalin ja todistuksen.
Huom! Osallistumismaksu maksetaan verkkomaksuna ilmoittautumisen yhteydessä. Jos esim. työnantaja maksaa osallistumismaksun puolestasi, voit valita maksutavaksi myös laskun (laskutuslisä 5 €). Hinta ei sisällä eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Ilmoittautumiset
27.03.2025 mennessä