Kuvaus
Lasten ja nuorten psyykkisen tuen tarve on tiedostettu ja varhaisen tuen malleja tarvitaan eri ammattiryhmissä. Voimavarakeskeisellä asiakaslähtöisellä ja valmentavalla työotteella on mahdollista auttaa ja kohdata lapsi ja nuori sekä heidän yhteistyötahot ja huoltajat haastavissakin tilanteissa terapeuttisesti ja arvostavasti ja siten mahdollistaa psyykkistä hyvinvointia ja myönteistä mielenterveyttä kokonaisvaltaisesti tukevia toimintamalleja. Koulutus antaa konkreettisia voimavara- ja ratkaisukeskeisiä lyhytterapeuttisia työvälineitä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ja verkostojensa kanssa työskenteleville vuorovaikutustyön ammattilaisille kouluissa yms. ohjaustyön konteksteissa.
Aika
08.04. – 17.12.2024
Lähiopetus: 8.-9.4., 13.5., 13.6., 27.8., 2.10., 5.11. (työnohjaus) ja 17.12.2024 (työnohjaus).
Päivittäinen työskentelyaika klo 9-16.
Paikka
Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4
Koulutus toteutetaan lähiopetuksena, ei etäosallistumismahdollisuutta.
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu kaikille lasten ja nuorten ja/tai heidän huoltajien kanssa työskentelevien tahojen henkilöstölle esim. sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla toimivat ammattilaiset kuten opettajat, erityisopettajat, opinto-ohjaajat, varhaiskasvattajat, sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät, perhetyöntekijät, lähihoitajat, toimintaterapeutit, nuorisotyöntekijät, perhekotien työntekijät.
Tavoite
Koulutuksessa opit soveltamaan lyhytterapeuttisia voimauttavia ja työhyvinvointia tukevia toimintamalleja valmentavalla työotteella lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ja verkostojen kanssa eri työelämän alueilla. Koulutuksen käytyäsi saat valmiuksia monipuoliseen elämänhallintataitojen sekä sosiaalisten ja tunnetaitojen tukemiseen ennaltaehkäisevästi ja osaat toimia ratkaisukeskeisellä työotteella yksittäisten oppilaiden/asiakkaiden, (oppilas)ryhmien, yhteistyötahojen ja huoltajien kanssa.
Sisältö
- Miksi ratkaisu- ja voimavarakeskeinen dialoginen työote on toimiva?
- Ratkaisukeskeisen ja voimavarakeskeinen valmentava työote yksilöiden ja ryhmien ohjaamisen tukena
- Single Session -tapaamisen rakenne
- Lasten ja nuorten mielenterveyden erityiskysymyksiä ja niihin soveltuviaratkaisukeskeisiä ja voimavarakeskeisiä lyhytterapeuttisia toimintamalleja:
- Syömishäiriöt
- Itsetuhoisuus
- Viiltely
- Ahdistuneisuus
- Some ja seksuaalisuus
- Pakko-oireet ja pelot
- Koulustressi- ja uupumus
- Ratkaisukeskeisiä ja voimavarakeskeisiä sovelluksia lasten ja nuorten ongelmien avuksi:
- Dialogisuuden sisältö ja merkitys työsuhteen luomisessa
- Seikkailuterapian näkökulma, kehollisuus ja kokemuksellisuus
- Muksuoppi, vastuunportaat, Häppi-äppi
- Vaikean elämänkokemuksen voimavarakeskeinen työstäminen ja selviytymisen vahvistaminen
- Verkostojen ja yhteistyötahojen kanssa työskenteleminen
Kouluttajat
- Anita Hedman (FM), kouluttajapsykoterapeutti (VET, Kela, Valvira), työnohjaaja (STOry), Coach (ICF:n PCC-taso) ja mindfulness-ohjaaja (MBSR)
- Annukka Jäske (KM), kouluttajapsykoterapeutti (VET; Kela, Valvira)
- Pekka Lyytinen (PsM), kouluttajapsykoterapeutti, perhe- ja pariterapia.
- Miia Miskeljin (SH), kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja, coach, tulevaisuuden johtaja (YAMK)
Suoritustapa
Koulutus sisältää kuusi koulutuspäivää ja kaksi työohjauksellista teemapäivää, joiden välillä osallistujat soveltavat omaan työhön liittyen koulutuksessa opittuja menetelmiä reflektoiden yhteiselle oppimisalustalle. Teoreettisen osion lisäksi lähipäivissä harjoitellaan ja kokeillaan omakohtaisesti kokemuksellisen oppimismetodin avulla erilaisia lyhytterapeuttisia harjoitteita.
Kirjallisuus
Ennakkolukemisto: John Murphy: Ratkaisukeskeinen oppilashuoltotyö, 2016 tai Harvey Ratner & Denise Yusuf: Lasten ja nuorten ratkaisukeskeinen ohjaus ja neuvonta, 2020.
Lisätietoja
Sisältöasiat:
- Anita Hedman, anihedman@gmail.com, 050 3074006
Turun kesäyliopisto:
- rehtori Mikko Suhonen, mikko.suhonen@turunkesayliopisto.fi, 044 720 1146
- koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi, 044 720 1143
Hinta
1790 €
Koulutuksen hintaan sisältyvät Vaikean elämänkokemuksen työstämiseen tarkoitetut haastattelukortit. Jos olet maksamassa itse osallistumismaksun ja haluat maksaa useammassa erässä (max kolme erää), merkitse Lisätietoja-kohtaan maksu kolmessa erässä.
Ilmoittautumiset
25.03.2024 mennessä