Joogaopettajakoulutus (25 op)

Kuvaus

Joogaopettajakoulutus syventää joogista polkua kokonaisvaltaisesti ja antaa ohjaamiseen monenlaisia työkaluja. Koulutuksessa keskitytään asana- ja hengitysharjoitusten erittäin yksityiskohtaiseen tekniseen analyysiin, jonka hallintaa voi soveltaa mihin tahansa suuntaukseen, jossa tehdään asanoita ja hengitysharjoituksia. Koulutuksessa oppii rakentamaan ja ohjaamaan joogaohjelmia, joiden erityinen piirre liittyy harjoituksen hallittuun hidastamiseen.

Jooga tähtää mielen hallintaan ja asana- että hengitysharjoitusta voidaan soveltaa suoraan tätä tavoitetta ajatellen. Yhteen harjoitukseen käytetään suhteellisen paljon aikaa, jolloin vaikutukset menevät syvemmälle. Tuntirakenteessa on aina etualalla hermostoa rauhoittavat harjoitukset. Tällainen lähestymistapa ei tee harjoituksesta helpompaa eikä kevyempää, mutta kylläkin turvallista ja rauhoittavaa.

Koulutus opettaa myös ohjaamaan oppilasta käyttäen hyväksi erilaisia avustustekniikoita, jotka auttavat oppilasta syventämään omaa työskentelyä asanassa. Anatomian ja fysiologian opiskelun kautta ymmärrys erilaisista kehollisista rakenteista ja haasteista lisääntyy ja ohjaaminen erilaisissa tilanteissa selkeytyy. Opettamisen pedagogiikkaan perehtyminen auttaa opettamaan joogaa erilaisten oppimismenetelmien kautta.

Koulutukseen osallistuvat voivat saada RYT-200H todistuksen. Lisätietoja todistuksesta Muu info -kohdassa.

Aika

03.09.2021 – 20.11.2022

3. – 5.9.2021
5. – 7.11.2021
10. – 12.12.2021
21. – 23.1. 2022 
11. – 13.3. 2022 
13. – 15.5.2022
17. – 19.6.2022
26. – 28.8.2022
7.-9.10.2022
18. – 20.11.2022
* perjantaisin klo 17 – 19.30, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9 – 17

Paikka

Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4.

Kohderyhmä

Koulutukseen osallistuminen edellyttää vähintään 3 vuotta säännöllistä joogan harrastamista ja perusteiden hallintaa. Koulutus toimii myös syventävinä opintoina aiemmille joogaohjaajaopinnoille.

Opiskelijoiden oman taustan ei tarvitse olla sidottu mihinkään tiettyyn joogasuuntaukseen.

Opintopisteet

25 op

Sisältö

Koulutus sisältää 10 lähiopetusjaksoa, runsaasti kotitehtäviä, opetusharjoittelua sekä kattavat materiaalit eri teemoista.

Koulutuksen sisältö:

1. Turvallinen ja tietoinen asanaharjoitus

2. Oman harjoituksen syventäminen

3. Hengitys ja meditaatio

4. Joogan filosofia

5. Anatomia ja fysiologia

6. Opettamisen perusteet

Koulutuksessa otetaan huomioon koronatilanteen aiheuttamat mahdolliset rajoitukset. Tarvittaessa voit kysyä mahdollisuutta osallistua lähiopetukseen etäyhteydellä.

Kouluttajat

Janne Kontala on opettanut joogaa 25 vuotta. Hänellä on Yoga Alliancen RYT-200, RYT-500 ja jatkokouluttajapätevyys. Hän on suorittanut v. 2016 tohtorintutkinnon uskontieteessä Åbo Akademissa, jossa hän on toiminut tutkijana Suomen Akatemian rahoittamissa projekteissa Viewpoints to the World (2011-2015) ja Young Adults and Religion in a Global Perspective (2015-2018). Hän on laatinut ja opettanut uskontotieteen maisterinopintojen hindulaisuuden ja buddhalaisuuden perusopinnot (Åbo Akademi ja Centret för Livslångt Lärande).

Janne on joogalehti Anandan perustajajäsen ja toimittaja ja kirjoittanut kirjan Inner Yoga (suom. Joogan sydän, Basam 2015). Joogaopettajia Janne on kouluttanut vuodesta 2005. Hän on toiminut koulutussuunnittelijana ja pääopettajana Belgian Bhaktivedanta Collegessa vuodesta 2017. Ruotsissa hän toteutti joogaopettajakoulutuksen Sodertäljessä vuosina 2015-2017. Hän on myös ohjannut joogaa kuntoutusryhmille Tukholmassa, Helsingissä ja Keravalla.

Kurssiohjelmassa Jannen erikoisalaa ovat opintosuunnitelmat, joogan filosofia ja meditatiiviset tekniikat. Hän on laatinut Yoga Alliancen hyväksymän joogafilosofian opintokokonaisuuden ja johtanut työryhmää, joka on kehittänyt Suomen ensimmäisen online-ympäristössä toteutettavan Yoga Alliancen hyväksymän opettajakoulutuksen.

Emma Piitulainen on porvoolainen jooga- ja meditaatio-ohjaaja. 20-vuotinen kokemus joogasta sisältää laajasti erilaisia harjoitusmuotoja, joista opettajapätevyyteen kuuluu Ananda Sevan 250-tuntisen opettajakoulutuksen, Slow Yoga-opettajakoulutuksen, sekä Yoga Alliancen RYT-200 -pätevyyden lisäksi Lahden Ammattikorkeakoulun järjestämä joogaterapiakoulutus osana fysioterapian opintoja.

Vuodesta 2013 Emman kiinnostus on suuntautunut erityisesti joogan terapeuttiseen soveltamiseen. Hän on suorittanut seitsemän opintokokonaisuutta kansainvälisessä Svastha Yoga Therapy -koulutuksessa ja on mukana työryhmässä, joka aloittaa Suomen ensimmäisen Svastha-joogaterapiakoulutuksen vuonna 2020.

Emman opetuskokemukseen sisältyy opettamista omalla salilla, kansalaisopistoissa, liikunta- ja joogasaleilla. Viime vuosina Emma on kouluttanut joogaopettajia Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Belgiassa ja Malesiassa. Emma viimeistelee fysioterapeutin opintoja. Näissä on painottunut psykofyysinen fysioterapia, jota hän on soveltanut joogaohjaamiseen mielenterveyskuntoutuksessa. Emma on kouluttanut joogaopettajia vuodesta 2014. Kouluttamisessa ja joogakursseilla hän painottaa toiminnallista anatomiaa ja fysiologiaa. Kolmen lapsen äitinä Emma erikoistunut raskauteen liittyviin haasteisiin ja niiden huomiointiin sekä opettamisessa että omassa harjoituksessa. Opetuksessaan Emma etsii yhteistyössä oppilaan kanssa yksilöllisiä ratkaisuja loukkaantumisten ja muiden terveydellisten haasteiden huomiointiin harjoittelussa.

Anneli Rautiainen, jonka kokemus joogan eri tyyleistä ja opettamisesta on poikkeuksellisen laaja. Iyengarjoogassa Anneli on suorittanut 3. tason opettajatutkinnon ja kolmivuotisen joogaterapiakoulutuksen. Hän on opettanut joogaa B.K.S. Iyengarin perinnettä seuraten omassa joogastudiossaan Helsingissä vuodesta 2003. Iyengarjoogan ohella Anneli on suorittanut Suomen joogaopiston opettajatutkinnon.

Hän on myös kirjoittanut yhdessä Sonja Lumpeen kanssa kirjan ”Lempeän joogan voima” (ReadMe 2018). Annelin monipuoliseen kehonhallintaan ja tuntemukseen kuuluu myös tanssitaide ja koreografia.

Joogassa Annelin erityisosaamista on pedagogiikka ja opetussuunnitelmat. Hän on tuonut iyengarjoogan opettajakoulutuksen Suomeen.

Annelilla on tanssitaiteilijan ja tanssipedagogin pätevyys ja hän on työskennellyt koreografina TV-1 viihdeohjelmissa 80-luvulta lähtien ja tehnyt TV-käsikirjoituksia ja dokumenttiohjauksia.

Kurssilla Annelin erityisalaa ovat yksilöllisen ohjauksen korostaminen ja monipuolisen pedagogiiikan soveltaminen. Tähän sisältyy suullisen ohjauksen lisäksi erilaisten apuvälineiden käyttö, mielikuvien hyödyntäminen sekä keskittymisharjoitukset. Liikesanaston laajetessa jokainen löytää oman yksilöllisen työskentelytavan omaan harjoitukseensa ja luovaan ajatteluun, jonka kautta joogatuntien suunnittelu helpottuu.

Pertti Jääskä on toiminut Porvoon kansalaisopiston rehtorina vuodesta 1996. Koulutukseltaan hän on filosofian (1984) ja kasvatustieteen (2004) maisteri.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pertin kiinnostus on suuntautunut joogan opetukseen, jota hän on opiskellut yli 20 vuotta sekä Suomessa että Intiassa. Parhaillaan Pertillä on loppusuoralla kaksi opettajakoulutusta. Molemmat valmistuvat vuonna 2021 ja johtavat kansainvälisesti hyväksyttyihin tutkintoihin. Suomen joogaopiston koulutus perustuu yleiseurooppalaiseen standardiin ja Porvoon kansalaisopistossa opettajakoulutus antaa oikeuden Yoga Alliancen RYT 200 -rekisteröintiin.

Pertin erikoisalaa ovat aikuisen oppiminen ja opettaminen. Molemmissa on huomioitava eri oppimisteoriat ja opetustavat. Kurssilla Pertti opettaakin kurssi- ja tuntisuunnitelmien tekemistä, opetuksen suunnittelua, opetuksen teoriaa sekä oman harjoituksen suunnittelua.

Kirjallisuus

Lisäkirjallisuus (suositus, ei pakollinen)

  • Janne Kontala: Joogan sydän; Yoga-sutra. Hiljaisen mielen tie.
  • Sonja Lumme ja Anneli Rautiainen: Lempeän joogan voima

Lisätietoja

rehtori Tuula Aamurusko, tuula.aamurusko@turunkesayliopisto.fi tai puh. 0400 615 614
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi tai puh. 044 720 1143

Muu informaatio

Ota mukaan oma joogamatto ja joogavyö.

Koulutukseen osallistuvat voivat saada RYT-200H todistuksen suoritettuaan koulutuksen sisältämät kotitehtävät hyväksytysti, osallistumalla lähiopetuksiin sekä suorittamalla erillisen loppukokeen hyväksytysti. Erillinen loppukoe on vapaaehtoinen ja sen suorittaminen maksaa 160€.

Jos suunnitelmissasi on opintovapaa, aikuiskoulutustuki on yksi mahdollisuus rahoittaa opiskelua. Lisätietoja löydät Työllisyysrahaston sivuilta.

Hinta

2350 €
Osallistumismaksu on mahdollista maksaa kolmessa erässä.
Mikäli haluat maksaa erissä, merkitse ilmoittautumislomakkeen Lisätietoja-kenttään ”maksu kolmessa erässä”.

Peruutusehdot

Koulutuspaikan voi peruuttaa sähköpostitse osoitteeseen kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi viimeistään 1.8.2021.

Kuvaus

Joogaopettajakoulutus syventää joogista polkua kokonaisvaltaisesti ja antaa ohjaamiseen monenlaisia työkaluja. Koulutuksessa keskitytään asana- ja hengitysharjoitusten erittäin yksityiskohtaiseen tekniseen analyysiin, jonka hallintaa voi soveltaa mihin tahansa suuntaukseen, jossa tehdään asanoita ja hengitysharjoituksia. Koulutuksessa oppii rakentamaan ja ohjaamaan joogaohjelmia, joiden erityinen piirre liittyy harjoituksen hallittuun hidastamiseen.

Jooga tähtää mielen hallintaan ja asana- että hengitysharjoitusta voidaan soveltaa suoraan tätä tavoitetta ajatellen. Yhteen harjoitukseen käytetään suhteellisen paljon aikaa, jolloin vaikutukset menevät syvemmälle. Tuntirakenteessa on aina etualalla hermostoa rauhoittavat harjoitukset. Tällainen lähestymistapa ei tee harjoituksesta helpompaa eikä kevyempää, mutta kylläkin turvallista ja rauhoittavaa.

Koulutus opettaa myös ohjaamaan oppilasta käyttäen hyväksi erilaisia avustustekniikoita, jotka auttavat oppilasta syventämään omaa työskentelyä asanassa. Anatomian ja fysiologian opiskelun kautta ymmärrys erilaisista kehollisista rakenteista ja haasteista lisääntyy ja ohjaaminen erilaisissa tilanteissa selkeytyy. Opettamisen pedagogiikkaan perehtyminen auttaa opettamaan joogaa erilaisten oppimismenetelmien kautta.

Koulutukseen osallistuvat voivat saada RYT-200H todistuksen. Lisätietoja todistuksesta Muu info -kohdassa.

Aika

03.09.2021 – 20.11.2022

3. – 5.9.2021
5. – 7.11.2021
10. – 12.12.2021
21. – 23.1. 2022 
11. – 13.3. 2022 
13. – 15.5.2022
17. – 19.6.2022
26. – 28.8.2022
7.-9.10.2022
18. – 20.11.2022
* perjantaisin klo 17 – 19.30, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9 – 17

Paikka

Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4.

Kohderyhmä

Koulutukseen osallistuminen edellyttää vähintään 3 vuotta säännöllistä joogan harrastamista ja perusteiden hallintaa. Koulutus toimii myös syventävinä opintoina aiemmille joogaohjaajaopinnoille.

Opiskelijoiden oman taustan ei tarvitse olla sidottu mihinkään tiettyyn joogasuuntaukseen.

Opintopisteet

25 op

Sisältö

Koulutus sisältää 10 lähiopetusjaksoa, runsaasti kotitehtäviä, opetusharjoittelua sekä kattavat materiaalit eri teemoista.

Koulutuksen sisältö:

1. Turvallinen ja tietoinen asanaharjoitus

2. Oman harjoituksen syventäminen

3. Hengitys ja meditaatio

4. Joogan filosofia

5. Anatomia ja fysiologia

6. Opettamisen perusteet

Koulutuksessa otetaan huomioon koronatilanteen aiheuttamat mahdolliset rajoitukset. Tarvittaessa voit kysyä mahdollisuutta osallistua lähiopetukseen etäyhteydellä.

Kouluttajat

Janne Kontala on opettanut joogaa 25 vuotta. Hänellä on Yoga Alliancen RYT-200, RYT-500 ja jatkokouluttajapätevyys. Hän on suorittanut v. 2016 tohtorintutkinnon uskontieteessä Åbo Akademissa, jossa hän on toiminut tutkijana Suomen Akatemian rahoittamissa projekteissa Viewpoints to the World (2011-2015) ja Young Adults and Religion in a Global Perspective (2015-2018). Hän on laatinut ja opettanut uskontotieteen maisterinopintojen hindulaisuuden ja buddhalaisuuden perusopinnot (Åbo Akademi ja Centret för Livslångt Lärande).

Janne on joogalehti Anandan perustajajäsen ja toimittaja ja kirjoittanut kirjan Inner Yoga (suom. Joogan sydän, Basam 2015). Joogaopettajia Janne on kouluttanut vuodesta 2005. Hän on toiminut koulutussuunnittelijana ja pääopettajana Belgian Bhaktivedanta Collegessa vuodesta 2017. Ruotsissa hän toteutti joogaopettajakoulutuksen Sodertäljessä vuosina 2015-2017. Hän on myös ohjannut joogaa kuntoutusryhmille Tukholmassa, Helsingissä ja Keravalla.

Kurssiohjelmassa Jannen erikoisalaa ovat opintosuunnitelmat, joogan filosofia ja meditatiiviset tekniikat. Hän on laatinut Yoga Alliancen hyväksymän joogafilosofian opintokokonaisuuden ja johtanut työryhmää, joka on kehittänyt Suomen ensimmäisen online-ympäristössä toteutettavan Yoga Alliancen hyväksymän opettajakoulutuksen.

Emma Piitulainen on porvoolainen jooga- ja meditaatio-ohjaaja. 20-vuotinen kokemus joogasta sisältää laajasti erilaisia harjoitusmuotoja, joista opettajapätevyyteen kuuluu Ananda Sevan 250-tuntisen opettajakoulutuksen, Slow Yoga-opettajakoulutuksen, sekä Yoga Alliancen RYT-200 -pätevyyden lisäksi Lahden Ammattikorkeakoulun järjestämä joogaterapiakoulutus osana fysioterapian opintoja.

Vuodesta 2013 Emman kiinnostus on suuntautunut erityisesti joogan terapeuttiseen soveltamiseen. Hän on suorittanut seitsemän opintokokonaisuutta kansainvälisessä Svastha Yoga Therapy -koulutuksessa ja on mukana työryhmässä, joka aloittaa Suomen ensimmäisen Svastha-joogaterapiakoulutuksen vuonna 2020.

Emman opetuskokemukseen sisältyy opettamista omalla salilla, kansalaisopistoissa, liikunta- ja joogasaleilla. Viime vuosina Emma on kouluttanut joogaopettajia Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Belgiassa ja Malesiassa. Emma viimeistelee fysioterapeutin opintoja. Näissä on painottunut psykofyysinen fysioterapia, jota hän on soveltanut joogaohjaamiseen mielenterveyskuntoutuksessa. Emma on kouluttanut joogaopettajia vuodesta 2014. Kouluttamisessa ja joogakursseilla hän painottaa toiminnallista anatomiaa ja fysiologiaa. Kolmen lapsen äitinä Emma erikoistunut raskauteen liittyviin haasteisiin ja niiden huomiointiin sekä opettamisessa että omassa harjoituksessa. Opetuksessaan Emma etsii yhteistyössä oppilaan kanssa yksilöllisiä ratkaisuja loukkaantumisten ja muiden terveydellisten haasteiden huomiointiin harjoittelussa.

Anneli Rautiainen, jonka kokemus joogan eri tyyleistä ja opettamisesta on poikkeuksellisen laaja. Iyengarjoogassa Anneli on suorittanut 3. tason opettajatutkinnon ja kolmivuotisen joogaterapiakoulutuksen. Hän on opettanut joogaa B.K.S. Iyengarin perinnettä seuraten omassa joogastudiossaan Helsingissä vuodesta 2003. Iyengarjoogan ohella Anneli on suorittanut Suomen joogaopiston opettajatutkinnon.

Hän on myös kirjoittanut yhdessä Sonja Lumpeen kanssa kirjan ”Lempeän joogan voima” (ReadMe 2018). Annelin monipuoliseen kehonhallintaan ja tuntemukseen kuuluu myös tanssitaide ja koreografia.

Joogassa Annelin erityisosaamista on pedagogiikka ja opetussuunnitelmat. Hän on tuonut iyengarjoogan opettajakoulutuksen Suomeen.

Annelilla on tanssitaiteilijan ja tanssipedagogin pätevyys ja hän on työskennellyt koreografina TV-1 viihdeohjelmissa 80-luvulta lähtien ja tehnyt TV-käsikirjoituksia ja dokumenttiohjauksia.

Kurssilla Annelin erityisalaa ovat yksilöllisen ohjauksen korostaminen ja monipuolisen pedagogiiikan soveltaminen. Tähän sisältyy suullisen ohjauksen lisäksi erilaisten apuvälineiden käyttö, mielikuvien hyödyntäminen sekä keskittymisharjoitukset. Liikesanaston laajetessa jokainen löytää oman yksilöllisen työskentelytavan omaan harjoitukseensa ja luovaan ajatteluun, jonka kautta joogatuntien suunnittelu helpottuu.

Pertti Jääskä on toiminut Porvoon kansalaisopiston rehtorina vuodesta 1996. Koulutukseltaan hän on filosofian (1984) ja kasvatustieteen (2004) maisteri.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pertin kiinnostus on suuntautunut joogan opetukseen, jota hän on opiskellut yli 20 vuotta sekä Suomessa että Intiassa. Parhaillaan Pertillä on loppusuoralla kaksi opettajakoulutusta. Molemmat valmistuvat vuonna 2021 ja johtavat kansainvälisesti hyväksyttyihin tutkintoihin. Suomen joogaopiston koulutus perustuu yleiseurooppalaiseen standardiin ja Porvoon kansalaisopistossa opettajakoulutus antaa oikeuden Yoga Alliancen RYT 200 -rekisteröintiin.

Pertin erikoisalaa ovat aikuisen oppiminen ja opettaminen. Molemmissa on huomioitava eri oppimisteoriat ja opetustavat. Kurssilla Pertti opettaakin kurssi- ja tuntisuunnitelmien tekemistä, opetuksen suunnittelua, opetuksen teoriaa sekä oman harjoituksen suunnittelua.

Kirjallisuus

Lisäkirjallisuus (suositus, ei pakollinen)

  • Janne Kontala: Joogan sydän; Yoga-sutra. Hiljaisen mielen tie.
  • Sonja Lumme ja Anneli Rautiainen: Lempeän joogan voima
Lisätietoja

rehtori Tuula Aamurusko, tuula.aamurusko@turunkesayliopisto.fi tai puh. 0400 615 614
koulutussihteeri Helena Risku, helena.risku@turunkesayliopisto.fi tai puh. 044 720 1143

Muu informaatio

Ota mukaan oma joogamatto ja joogavyö.

Koulutukseen osallistuvat voivat saada RYT-200H todistuksen suoritettuaan koulutuksen sisältämät kotitehtävät hyväksytysti, osallistumalla lähiopetuksiin sekä suorittamalla erillisen loppukokeen hyväksytysti. Erillinen loppukoe on vapaaehtoinen ja sen suorittaminen maksaa 160€.

Jos suunnitelmissasi on opintovapaa, aikuiskoulutustuki on yksi mahdollisuus rahoittaa opiskelua. Lisätietoja löydät Työllisyysrahaston sivuilta.

Hinta

2350 €
Osallistumismaksu on mahdollista maksaa kolmessa erässä.
Mikäli haluat maksaa erissä, merkitse ilmoittautumislomakkeen Lisätietoja-kenttään ”maksu kolmessa erässä”.

Peruutusehdot

Koulutuspaikan voi peruuttaa sähköpostitse osoitteeseen kesayliopisto@turunkesayliopisto.fi viimeistään 1.8.2021.

Tulosta