Matkakuume voi syttyä monestakin eri asiasta. Toiset ovat kiinnostuneita kaupunkilomasta ja toiset taas rennosta rantalomasta. Olemme olleet maltillisia ja kärsivällisiä matkailun suhteen viime vuodesta saakka, mutta pandemiasta huolimatta matkakuume nostaa kevään myötä päätään ja suunnittelu seuraavaa mahdollista tulevaa matkaa varten on jo ehkä hyvässä vauhdissa. Onko tähtäimessäsi kulttuurimatka, ruokamatka vai rantaloma? 

Japani on matkakohteena hyvin monipuolinen ja sopii niin kulttuurin, ruoan kuin retkeilynkin harrastajille! Yhtenä kesänä kävimme viiden viikon perhematkalla Japanissa kesä-heinäkuussa. Matkamme tavoite oli tutustua sekä perinteiseen, että moderniin Japaniin. Avainsanoina olivat kulttuuri, ruoka ja rentoutuminen. 

Lensimme Osakan kansainväliselle lentokentälle ja jatkoimme sieltä suoraan Naraan, joka on Japanin vanhin kaupunki. Vuonna 710 Heijō-kyō eli silloisen Japanin pääkaupunki perustettiin Naraan. Naran kaupungin historia on siis todella pitkä. Kioto on kuuluisin ja suosituin matkakohde alueella, mutta suosittelen ehdottomasti myös tutustumista Naraan. Naran kaupunki sijaitsee Kioton eteläpuolella n. 45 km matkan päässä. Japanissa shintolaiset pyhäköt ja buddhalaiset temppelit ovat keskenään täydellisessä harmoniassa. Kummankin uskontokunnan rakennuksia on melkein joka puolella. Narassa ja Kiotossa kävimme lukuisissa pyhäköissä ja temppeleissä. 

Yakushiji-temppeli, Nara
Yakushiji-temppeli, Nara
Todaiji-temppeli, Nara
Todaiji-temppeli, Nara

Nähtävyyskierrokselle kannattaa lähteä heti aamuvarhain; on mukava viettää hetki rauhallista aikaa temppelin pihalla ihaillen vaikkapa zen-puutarhaa. Kun istahtaa puiselle lattialle katsoen karua, mutta kaunista ja seesteistä puutarhaa, vain mielikuvituksesi on rajana. Joistakin temppeleistä löytyy myös ruokala, jossa voi tutustua ja nauttia tyypillistä buddhalaista kasvisruokaa. 

Seuraavina etappeina olivat Yokohama ja Saitama. Siirryimme siis kohti Tokiota. Yokohama on kaunis satamakaupunki. Monet paikalliset harrastavat cruisingia vapaa-ajallaan, ajaen yleensä autolla moottoritietä pitkin Tokion keskustaan tai sitten lähtien kaupungista poispäin. Yhtenä kesäiltana lähdimme autolla ajelulle Yokohamasta rannikkomoottoritietä pitkin Tokioon. Matkan varrella on Yokohama Bay Bridge ja Rainbow Bridge nimiset pitkät sillat, jotka valaistaan iltaisin. Tokion lahden iltamaisema on yksi monista tunnetuista Tokion kasvoista.

Tokion kalatori
Tokion kalatori

Saitaman kaupunki ehkä jää sivuun, jos suunnittelee ns. tyypillistä Japanin matkaa, eli käydään Kiotossa ja Tokiossa. Saitama on kotikaupunkini ja Omiyan rautatieasema (Saitaman kaupungin sydän ja vilkas alue) sijaitsee Tokion keskustasta n. 34km päässä. Monet paikalliset käyvät töissä Saitamasta, sillä sijainniltaan se on suotuisassa paikassa. Päivämatka Tokiosta Saitamaan taittuu erityisen kätevästi paikallisella junalla. En mainitse Saitamaa vain siksi, että se on kotikaupunkini, vaan sieltäkin löytyy nähtävää vaikka kuinka, mm. junamuseo, jossa voi tutustua Japanin rautatien historiaan ja nykypäivään, Omiyan Bonsaikylä, Pikku-Edoksi kutsuttu Kawagoen vanhakaupunki ja Saitama Super Arena, jossa pidetään mm. konsertteja ja urheilutapahtumia. 

Saitaman junamuseo, Saitama
Saitaman junamuseo, Saitama
Saitaman junamuseo, Saitama
Saitaman junamuseo, Saitama

Metropolialueelta suuntasimme kohti Koillis-Japania shinkansenilla eli luotijunalla Moriokaan, jossa sukulaiseni asuvat. Moriokan kaupunki sijaitsee Iwaten prefektuurissa n. 540 km matkan päässä Tokiosta. Nopealla luotijunalla, joka tekee vain pari pysähdystä matkalla, matka kestää Uenon asemalta reilu kaksi tuntia. Moriokan kaupunki on hyvin kaunis; useat joet virtaavat keskustan läpi ja kaupungin ympärillä on vuoristoalue. Iwate-vuori on kaupungin symboli, jonka kaunista muotoa ihaillaan ympäri vuoden. Vuoristoalueella on kuuluisia perinteisiä onsen-kyliä, kuumia lähteitä. Meidän perheemme suosikki ”puuhia” on onsenissa rentoutuminen. Luonnon keskellä onsen-kylässä voidaan viettää kiireetöntä aikaa. Tätä voin suositella lämpimästi!

Nyuutoo-onsen-kylä, Akita
Nyuutoo-onsen-kylä, Akita
Nyuutoo-onsen-kylä, Akita
Nyuutoo-onsen-kylä, Akita

Matkamme lopuksi lensimme vielä Ishigakin saarelle, joka on osa Okinawaa. Okinawa koostuu useista saarista ja valitsimme Ishigakin, joka sijaitsee Okinawan ”pääsaaresta” etelämpänä, lähellä Taiwania. Täällä oli tarkoitus rentoutua ja nauttia etelälle ominaista rauhallista elämänmenoa. Saarella ei ajeta kovaa, vaan liikutaan hyvin ”hitaasti”, kun ei ole kiire mihinkään. Tuntuu siltä, että siellä aika kulkee eri tavalla kuin kaupungilla. Päivällä voi nauttia aurinkoa rannalla tai harrastaa sukeltamista tai kalastusta. Päivämatka lähisaarelle on myös suosituksen arvoinen. Jokaiselta saarelta löytyy oma ominaispiirre, joten löydät varmasti itsellesi sopivan kohteen.  

Kabira bay, Ishigakin saari
Kabira bay, Ishigakin saari
Dakigaeri-rotko, Akita
Dakigaeri-rotko, Akita

Kävimme Japanissa kesällä, koska se on ainoa mahdollinen aika toteuttaa pitkä reissu. Kesällä on kuitenkin hieman raskasta liikkua ulkona, sillä nykyään Japanin kesä on erittäin kuuma. Lämpötila voi tavoittaa jopa 40 astetta, joten suosittelen harkitsemaan matkan ajankohtaa. 

Jos kesäaika ei ole ihanteellinen jaksamisen kannalta, niin parhaimmat vaihtoehdot ovat kevät ja syksy. Japanin kevät alkaa jo helmikuussa. Luonnossa ume eli Japanin aprikoosikukka kukkii ja lämpötila nousee miellyttävälle tasolle. Sitten odotettu sakura, kirsikankukat alkavat kukkia jo maalis-huhtikuussa. Suomessakin Hanami-kirsikankukkajuhlaa tunnetaan jonkin verran, mutta kannattaa kerran elämässä käydä Japanissa hanamin aikana. On taianomainen näky, kun isot kirsikkapuut ovat täydessä kukassaan ja niitä on pitkin jokirantaa. 

Sakura, kirsikankukkia
Sakura, kirsikankukkia

Toinen suotuisa aika on syksy. Syksyllä kannattaa suunnata vuoristoalueelle, jossa voi nauttia purppuranpunaisesta ruskasta. Syksy on satokausi, jolloin tarjolla on herkullisia paikallisia ruokia. En ole tähän mennessä maininnut vielä ruokaa, koska japanilainen keittiö tunnetaan kohtuullisen hyvin täälläkin. Vinkki, jonka voisin antaa Japanin matkan suunnittelijoille on, että kannattaa maistaa rohkeasti (tietysti jokainen omien rajoitteidensa sisällä, mikäli sellaisia löytyy ☺)! Japanilaista ruokaa nautitaan makuaistin lisäksi myös silmin, sillä ruoka-ainesten asettelu, väri ja myös astiat valitaan vuodenajan teeman mukaisesti. 

Lounas sushiravintolassa
Lounas sushiravintolassa
Lounas soba-nuudeliravintolassa
Lounas soba-nuudeliravintolassa
Majatalon päivällinen
Majatalon päivällinen
Okinawalainen Sooki-sobanuudeli, Ishigaki
Okinawalainen Sooki-sobanuudeli, Ishigaki

Tässä kirjoituksessa esitin muutamia japanin sanoja, kuten kaupunkien ja kukkien nimet. Koitko lukemisen vaikeaksi? Otaksun, ettei se tuottanut suurempaa vaivaa. Japanin kielen ääntäminen ei ole kovin vaikeaa, sillä kielessä esiintyy runsaasti tavuja, kuten suomenkin kielessä. Minkä tahansa onnistuneen matkan yhdeksi syyksi voisi mainita matkakohteen kielen osaaminen. Kun osaa sanoa konnichiwa! (päivää), arigatoo gozaimasu! (kiitoksia), oishii! (maistuu hyvältä) ja  sayoonara! (näkemiin), tuo se mukavan vivahteen matkalle! Toki on vielä hauskempaa, jos tunnistaa joitakin japanin kirjoitusmerkkejä mainoskylteistä kaupungilla ja osaisi ilmaista itseä enemmän japaniksi. 

Tervetuloa mukaan kanssani opiskelemaan japania ja hakemaan kulttuuri- ja matkatietoja japanin kielen kursseilta! Odotan innoissani kaikkia, jotka ovat kiinnostuneet japanin kielestä, kulttuurista ja kaikesta muusta mikä liittyy Japaniin! 

Toonon kylämuseo, Iwate
Toonon kylämuseo, Iwate
Kiyomizudera-temppeli, Kioto
Kiyomizudera-temppeli, Kioto
Teekauppa, Kioto
Teekauppa, Kioto

Kirjoittaja Haruka Ono opettaa Turun kesäyliopistossa japanin kielikursseja. Hän on opettajana seuraavilla kielikursseilla:

  • Japanin alkeet 1, 4.5. – 27.5. (Etäopetus)
  • Japanin alkeet 2, 31.5. – 21.6. (Etäopetus)
  • Japania nuorille, 7.6. – 18.6. (Lähiopetus)
  • Japanin alkeet 3, 5.8. – 26.8. (Etäopetus)

Muita tulevia japanin kielikursseja:

  • Japanin alkeet 2, 6.4. – 8.6. (Etäopetus)
  • Japanin alkeet 3, 7.4. – 16.6. (Etäopetus)
  • Japanin kertausta ja keskustelua, 12.4. – 14.6. (Etäopetus)

Tutustu koko kielikurssitarjontaan sekä koko koulutustarjontaan. Tervetuloa kursseille!